söndag 12 augusti 2012

Annorlunda chokladtårta och bloggpaus


Sommarlovet börjar närma sig slut och det här året betyder det en stor förändring för hela familjen när jag efter många år hemma börjar jobba igen. Även om jag inte slutar baka (det kan jag inte) kommer jag  att ha mindre tid för bakning och jag kommer därför också att hålla en lite längre paus från bloggen men återkommer säkert senare under hösten. Mejl och kommentarer läser jag nog trots pausen men det kan ta lite längre tid innan jag svarar. 

Nu till dagens recept som är mycket inspirerat av en chokladmoussetårta på den fina finska bloggen Terveen hyvää. Tårtan består av en botten som är en variant av den nyttigare kladdkakan och en chokladmousse baserat på tofu och mörk choklad. Jag använder egentligen inte alls sojaprodukter men tycker samtidigt det är spännande att experimentera med icke-traditionella råvaror för att göra traditionella bakverk, så det här receptet kunde jag inte låta bli att pröva. God blev den!


Botten:
2,5 dl valnötter
1,5 dl kokosmjöl (nuförtiden finns det i vanliga butiker, t.ex. Meiras)
2 rejäla msk kokosolja
5 mjuka dadlar
1 dl starkt kaffe
0,5 dl kakaopulver
en nypa salt
1 tsk vaniljpulver

Mixa alla ingredienser. Tryck ut smeten i form, ca 20 cm i diameter, med löstagbara kanter.

Mousse:
250 g mörk (70 %) choklad. Använd en mjölkfri choklad om du vill göra en mjölkfri tårta.
300 g (1 paket) mjuk tofu
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
4-5 msk apelsinjuice
2 msk agavesirap


Mixa tofun jämn med stavmixer och blanda ner alla ingredienser förutom chokladen. Smält chokladen och låt svalna en aning, tillsätt sedan chokladen i tofublandningen och blanda till en jämn smet. Var snabb när du blandar för moussen stelnar snabbare än vanlig mousse. Häll moussen över bottnen och låt stelna över natten i kylskåp. Lossa tårtan ur formen och dekorera som du vill. Jag dekorerade med färska hallon och hallonblad och pudrade över lite kokosmjöl.


Mycket god var tårtan tillsammans med färska hallon och vispad grädde.