tisdag 31 juli 2012

Snabbaste jordgubbstårtan

 

Mamma fyllde år förra veckan och till kalaset ville hon gärna ha en jordgubbstårta. Enklare tårta än så här kan man kanske inte göra: Tårtan bestod av ljus tårtbotten som jag fuktade med mjölk smaksatt med vaniljsocker, och fyllningen var en variant av färskostkrämen (4 dl grädde och 200 g färskost, + florsocker och vaniljsocker) tillsammans med en massa färska delade jordgubbar. Ovanpå bredde jag vispad grädde och dekorerade med hela jordgubbar och blåbär plockade på mina föräldrars gård. En riktig sommartårta blev det!



fredag 27 juli 2012

Blåbärspaj med smak av kardemumma


Receptet på den kanske enklaste blåbärspajen man kan göra har jag hittat i Sikke Sumaris bok Rakastan Ruokaa. Kardemumman i smeten gör den till lite mer än bara en vanlig blåbärspaj. För en pajform på ca 26 cm i diameter behövs 
175 g smör
0,5 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 msk malen kardemumma
1 dl socker

4-5 dl blåbär
Socker

Smält smöret och låt det svalna en aning. Blanda ner bakpulver, mjöl och socker i smöret och rör till en jämn smet. Tryck ut smeten i en pajform och häll över blåbären. Strö över lite socker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Ät gärna med vaniljglass!

Blåbärspajen är mitt bidrag till Månadens sötsak som den här månaden har temat hemifrån.



måndag 23 juli 2012

Bröllopstårtor till Mrs och Mr Schwarze


I fredags gifte sig Mrs och Mr Schwarze och ville gärna ha tårtor i samma stil som jag gjorde till Mrs och Mr Wennerstrand. Väldigt lika blev tårtorna alltså, men färgerna är ju olika, och brudparet är förstås annorlunda.


Som man kanske förstår är brudgummen från Tyskland och bruden från Finland. Båda reser mycket i sina jobb och därför var önskemålet att brudparet sitter på varsin kappsäck med sitt lands flagga i handen. Festsalen skulle dekoreras med liljor så därför håller bruden också i en lilja.


Förutom våningstårtan gjorde jag också tre enkla tårtor, alla dekorerade på samma sätt.


Brudparet hade tyckt mycket om tårtan jag gjorde till V&J och ville därför ha exakt samma fyllning i sina tårtor, så tårtorna består av ljusa bottnar fyllda med hallonsylt och vit chokladmousse. De var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med sockermassa. Dekorationerna sockermassa och marsipan och runt kanten finns ett sidenband (eller organza egentligen, mycket enklare att sätta fästa än sidenband!).





torsdag 19 juli 2012

Enkel chokladkaka med mörk choklad


Det här är en lättlagad och kompakt chokladkaka med mycket chokladsmak som gärna får ätas med vispad grädde eller vaniljglass. Receptet är en blandning av några olika recept jag hittat lite här och där, så här blev min variant:

200 g mörk (70 %) choklad
200 g smör
4 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl rörsockersirap
2,5 dl mjöl
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret tillsammans med chokladen. Vispa ägg, socker och sirap så fluffigt det går. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och chokladblandningen. Häll i smord och bröad form (ca 22 cm) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och dekorera om du vill. Jag dekorerade med florsocker, körsbär och ett sidenband (förstås!).

För en kladdigare variant lämnar man bort bakpulvret, minskar mjölet till 1,5 dl  och gräddar kakan lite kortare tid, kanske 25 minuter.



söndag 15 juli 2012

Bröllopstårtor till M&P


I går gifte sig M&P och till den festen fick jag göra den största bröllopstårta jag hittills gjort. Jag hade fått ganska noggranna instruktioner om hur tårtan skulle se ut, enkelt och stilrent skulle det vara med enbart några större fantasiblommor som dekoration. Färgerna på festen gick i gammelrosa, brunt och champagne och av de färgerna valde jag gammelrosa för sidenbandet. Några små extra detaljer fick finnas med och det blev till sist små prickar som finns koncentrerade runt de stora blommorna.

Här skymtar man initialerna M&P som fanns på mittersta tårtan.

Jag blev nästan nöjd med slutresultatet, irriterade mig bara på att det var hopplöst att få sidenbandet att sitta perfekt rakt runt kanterna, hur kan det vara så svårt...?

Förutom den stora tårtan i tre våningar gjorde jag också två stora runda tårtor.

Tårtorna var tunga och mäktiga och bestod av mjuk chokladkaka II fyllda med chokladmousse gjord på pätkis (d.v.s. mjölkchoklad med mintsmak), vaniljmousse och päronbitar. De var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta och dekorerade med sockermassa.

Blomman på den andra runda tårtan. Prickarna är en aning annorlunda placerade här.


torsdag 12 juli 2012

Nyttigare kladdkaka


Som bekant är kladdkaka mitt favoritbakverk och därför har jag försökt göra en lite nyttigare version så att man kunde äta sådan (ännu) oftare, eller hur? Jag har prövat lite olika varianter och den här var nog den bästa hittills. För en liten kaka (den på bilden är 14 cm i diameter) behövs:

2,5 dl hasselnötter
1,5 dl mandelmjöl
3-4 msk agavesirap eller 5 dadlar
1 dl starkt kaffe
0,5 dl kakaopulver
en nypa salt
1 tsk vaniljpulver

Mixa alla ingredienser. Tryck ut smeten i en form klädd med plastfolie. Låt vila i kylskåp eller frys några timmar, flytta över på serveringsfat och dekorera, t.ex. som på bilden med vispad grädde och färska hallon. Och om man inte vill göra en kaka av den här går det bra att rulla smeten till bollar!



måndag 9 juli 2012

Bröllopstårta i fyra våningar, del 2


Ni minns kanske den senaste bröllopstårtan jag gjorde? Jag fick en bild av bruden hur tårtan såg ut efter att hon dekorerat den med stora, vackra pioner - härligt att få se slutresultatet! Den fina bilden är tagen av Matti Snellman.

torsdag 5 juli 2012

Siris mumintårta


Siri firade också sin treårsdag häromdagen och eftersom Siri gillar mumintrollen skulle hon få en mumintårta. Jag ville göra en färgglad och somrig tårta så det fick bli Mumin som njuter av sommaren bland en massa granna blommor och för att få lite liv i tårtan gjorde jag en sol också, på samma sätt som till Mathildes Barabapapatårta.


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med lite kakao, fylld med vaniljmousse och ett tunt lager hemgjord rabarbersylt. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna marsipan och sockermassa, enskilt och blandat.



tisdag 3 juli 2012

Robins Spindelmannentårta


Robin som är Nathalies storebror har firat sin treårsdag idag och han ville gärna ha en tårta dekorerad med Spindelmannen. Jag ville gärna pröva på någon ny variant och helst inte modellera heller (jag tycker det är svårt att få Spindelmannen snyggt modellerad) och kom ihåg några lyckade "platta" Spindelmannentårtor jag sett hos Sofia som jag sedan modell av. Sofia hade målat största delen av nätet och det blev nog ett redigare slutresultat men jag är så ostadig på handen så jag gjorde nättrådar med hjälp av min sugar craft gun och placerade sedan ut dem på bilden. Några gånger funderade jag nog om jag någonsin skulle bli klar med nätet... men det blev ju okej till sist.


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med hallonmousse och chokladkräm. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med marsipan.


fredag 29 juni 2012

Arthurs och Sofias doptårta


Idag har Arthur som är Edwards lillebror och Sofia som är Olivias lillasyster döpts på gemensamt kusindop och så här såg deras stora gemensamma doptårta ut. Jag fick ganska klara önskemål om tårtans utseende; Arthur är född i USA, i Kalifornien, så därför skulle USA finnas med på en del av tårtan, Finland på andra, och så Golden Gate (ja, det är Golden Gate, inte en säng som vår tvååring tyckte) som förbinder båda delarna, med babyn i båtar i varsin ända av bron. Flaggorna fick också gärna finnas med. 


Lite fick jag ändå att fundera på hur jag skulle göra tårtan, först hade jag nog tänkt mig dekorationer i 3D-format men tror det hade blivit lite ostadigt med bron... och när jag väl bestämt mig för hur jag skulle göra bron tyckte jag det blev bäst att också göra babyna som jag gjort många babyn i vagnar förut (på bl.a. Sofias storasysters Olivias doptårta). 


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, fylld med vaniljmousse, chokladmousse gjord på mörk choklad och jordgubbsmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med sockermassa.

"Stjärnorna" (små sockerpärlor) på USAs flagga har jag inte räknat, men antalet ränder stämmer!


torsdag 28 juni 2012

Britatårta till midsommar

På midsommaraftonen hade vi en den här sommarens vackraste sommardagar. Sedan dess har det mest regnat...

Bättre sent än aldrig kommer här en bild på årets midsommartårta. Färska jordgubbar hör ju absolut till och i år bestämde jag mig för att kombinera dem med en Britatårta (eller Pinocchiotårta, Herrgårdstårta, Glömmingetårta...kärt barn har många namn). Det finns en massa olika recept på den här tårtan och den här gången gjorde jag bottnarna enligt ett som jag hittade på Maku.fi. En del recept på Britatårtor ger alltför tunna och svårhanterliga bottnar men det här var bra så här är det på svenska också:
150 g mjukt smör
1,5 dl socker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

4 äggvitor
2 dl socker

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt. Blanda till sist ner mjölken. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna ganska hårt, tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred ut marängen över bottensmeten. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna. Dela bottnen på hälften, flytta över ena bottnen på serveringsfat, fyll enligt önskemål och lyft den andra bottnen över. Fyll tårtan högst några timmar innan servering så blir den inte mosig. Dekorera.

Jag fyllde och dekorerade tårtan med ett riktigt tunt lager lemon curd, 4 dl vispad grädde och massor med delade, färska jordgubbar.


Månadens sötsak är friskt och den här tårtan blir mitt bidrag till det temat.


måndag 25 juni 2012

Godistårta 2.0


Idag fyller vår äldsta pojke åtta år. I går, som avslutning på midsommarhelgen hade vi hans kalas, och han fick också en godistårta. Eftersom vi firade honom på landet blev både fyllning och dekoration enkla, tårtan var fylld fruktbitar (ananas, papaya, persika) och vispad grädde och dekorerad med mera vispad grädde, jelly beans och ljus i olika färger. Glad och färggrann blev den ju i alla fall!


torsdag 21 juni 2012

Kladdkaka med nutella och blåbär


För några dagar sedan firade vi vår sexåring igen tillsammans med Samuel som fyllt tre och Samuels familj. Kladdkaka passar alltid att bjuda på och den här gången blev det en variant med nutella och stora blåbär. Kladdkakan gjorde jag som den exotiska kladdkakan men så att jag bytte ut allt mjöl mot hasselnötspulver och det funkade bra! Jag gjorde två kakor och satte ihop dem med nutella emellan och ovanpå, en hel burk nutella gick det åt... gott blev det!



Med den här kakan passar jag också på att önska alla en glad midsommar!


onsdag 20 juni 2012

Alex Angry Birds-tårta


Idag har Alex firat sin fyraårsdag och jag har fått göra min första Angry Birds-tårta. Det fick gärna vara en kinuskitårta så dekorationerna blev därför av enklare slaget, men jag fick i alla fall modellera några Angry Birds-fåglar och det var riktigt roligt! Jag tog modell av ett födelsedagskort som vår sexåring fick för några veckor som pryddes av Angry Birds i partyhattar, och så vaktar de ett ägg i presentförpackning.


Runt kanten på tårtan blev det kexrullar i stället för grädde (som det oftast är på kinuskitårtor). Rullarna passade ju ganska bra i det här sammanhanget.


Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med vaniljmousse och chokladmousse gjord på mjölkchoklad. Den var täckt med kinuski (1,5 dl farinsocker och 1,5 dl grädde kokas i ca 20 minuter) och så var det då kexrullar runt kanten. Dekorationerna är marsipan och sockermassa.


tisdag 19 juni 2012

Jordgubbsbakelser med cashewgrädde


Jag undrar om familjen börjar tröttna på mina raw food-experiment - de här jordgubbsbakelserna fick inte bästa betyget - själv tyckte jag ändå om dem så jag lägger upp bilder och recept här i bloggen om någon vill pröva eller komma med förbättringsförslag. Och jag fortsätter med raw food-bakverken!

Bakelserna bestod av en botten gjord på en mix av torkade fikon, lite vatten, valnötter och kokosflingor, fyllda med cashewgrädde och färska jordgubbar. Bottnen var god men lite för lös, bottnen jag hade i denna paj har bättre konsistens men det är ju alltid skoj att testa nya smaker. Cashewgrädden som jag haft på "recept att pröva"-listan länge smakade inte så mycket, bara lite vanilj, den kunde kanske ha behövt lite sötning för att smaka mera. Men den blev väldigt fluffig och gräddlik och jag tyckte i alla fall den passade bra med jordgubbarna. Cashewgrädden gjorde jag så här:

100 g cashewnötter, blötlagda i några timmar
1 dl vatten 
lite vaniljpulver

Mixa allting till en jämn massa. Vill man ha lösare grädde tillsätter man mera vatten. Vill man ha grädden sötare kan man använda agavesirap, päronsaft eller apelsinsaft (som jag sett att Cecilia haft).

Det fanns jordgubbar i fyllningen också.