söndag 20 juli 2008

Vaniljmoussetårta med jordgubbar

Moussetårtor är enkla och behändiga att göra och framför allt goda. De består ju nästan bara av fyllning och det är ändå fyllningen som är det godaste i tårtor, tycker jag i alla fall ;-). Vaniljmoussen i den här tårtan kunde man ha som fyllning i en vanlig tårta tillsammans med färska eller frysta bär eller någon bärmousse. Den räcker då till två lager fyllning i en tårta på ca 20 cm i diameter, eller till ett lager fyllning i en tårta på ca 26 cm i diameter. Här är receptet på hela tårtan:

Kexbotten:
ca 200 g valfria kex, t.ex. digestive eller pepparkakor
100 g smält smör

Finfördela kexen till smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten.

Vaniljmousse:
200 g naturell färskost
200 g vaniljyoghurt*
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker**
3 dl grädde
5 gelatinblad

Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Häll allting ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

Tillägg 27.10.2011: *Numera använder jag turkisk yoghurt (naturell) som ger fylligare smak och är en helt ren produkt
** Använder nuförtiden vaniljpulver istället, 0,5 tsk räcker.