Moussetårtor är enkla och behändiga att göra och framför allt goda. De består ju nästan bara av fyllning och det är ändå fyllningen som är det godaste i tårtor, tycker jag i alla fall ;-). Vaniljmoussen i den här tårtan kunde man ha som fyllning i en vanlig tårta tillsammans med färska eller frysta bär eller någon bärmousse. Den räcker då till två lager fyllning i en tårta på ca 20 cm i diameter, eller till ett lager fyllning i en tårta på ca 26 cm i diameter. Här är receptet på hela tårtan:
Kexbotten:
ca 200 g valfria kex, t.ex. digestive eller pepparkakor
100 g smält smör
Finfördela kexen till smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten.
Vaniljmousse:
200 g naturell färskost
200 g vaniljyoghurt*
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker**
3 dl grädde
5 gelatinblad
Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Häll allting ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.
Tillägg 27.10.2011: *Numera använder jag turkisk yoghurt (naturell) som ger fylligare smak och är en helt ren produkt
** Använder nuförtiden vaniljpulver istället, 0,5 tsk räcker.
ca 200 g valfria kex, t.ex. digestive eller pepparkakor
100 g smält smör
Finfördela kexen till smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten.
Vaniljmousse:
200 g naturell färskost
200 g vaniljyoghurt*
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker**
3 dl grädde
5 gelatinblad
Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Häll allting ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.
Tillägg 27.10.2011: *Numera använder jag turkisk yoghurt (naturell) som ger fylligare smak och är en helt ren produkt
** Använder nuförtiden vaniljpulver istället, 0,5 tsk räcker.