fredag 5 september 2008

Ganache

Ganache är en blandning av grädde och choklad som kan användas för att fylla eller täcka tårtor. Mängden grädde/choklad varierar lite, vanligast är 1 dl grädde/100 g choklad, men för tjockare kräm kan man mindre grädde, t.ex. 0,5 dl grädde/100 g choklad (fast då kanske blandningen borde heta tryffel i stället för ganache). Ganache gör man genom att hetta upp grädde nästan till kokande, hälla den över finhackad choklad och sedan röra blandningen slät och jämn. Om man använder ganachen för att täcka tårtor kan man lägga till en klick smör så blir ganachen vackert glansig. Vill man använda den till fyllning kan man låta den svalna ordentligt och sen vispa upp den så den blir en aning fluffigare.

Till ganache som man skall ha till fyllning kan man ta så gott som vilken choklad som helst, till ganache som används för att täcka tårtor lyckas man bäst med mörk choklad som stelnar bäst.

För att täcka en tårta på ca 24 i diameter kan man göra en ganache på t.ex. 150 g choklad och 1 dl grädde.

Tips tillsatt 1.9.2010: Om man vill ha ganache som frosting på t.ex. cupcakes kan man ta lika delar choklad och grädde, smälta chokladen i grädden som vanligt och låta blandningen stå i rumstemperatur en dryg halvtimme och sen vispa den fluffigare och då går den jättebra att spritsa.