Till samma kalas som den prickiga chokladkakan önskades också någon sorts chokladkex. Jag har inte bakat kex så ofta så jag hade inget färdigt välprövat recept på lager men eftersom jag tyckt om de recept från Joy of Baking som jag hittills provat gjorde jag kex enligt receptet på chocolate chocolate chip cookies. Som namnet säger var de mycket chokladiga :-). Receptet funkade helt bra förutom att jag antagligen gräddade dem en aning för länge, lite för hårda var de. Och, enligt receptet skulle man få ca 20 kex; jag halverade receptet (som jag oftast gör när jag provar nya recept) och fick ändå 18 stora kex...fast mina blev kanske för tunna. Här är min version av receptet (dvs ½ receptet):
140 g mörk choklad
110 g mjöl
15 g kakaopulver
0,75 tsk bikarbonat
115 g smör, rumsvarmt
35 g muscovadosocker
70 g socker
1 stort ägg
0,75 tsk vaniljarom
65 g mörk choklad (70 % kakaohalt) i små bitar
50 g pecannötter i små bitar
110 g mjöl
15 g kakaopulver
0,75 tsk bikarbonat
115 g smör, rumsvarmt
35 g muscovadosocker
70 g socker
1 stort ägg
0,75 tsk vaniljarom
65 g mörk choklad (70 % kakaohalt) i små bitar
50 g pecannötter i små bitar
Smält chokladen. Blanda mjöl, kakaopulver och bikarbonat. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen, vispa. Tillsätt ägget, vispa. Tillsätt även vaniljaromen. Blanda ner mjölblandningen, nötterna och chokladbitarna. Klicka ut på plåt (kexen flyter ut en del i ugnen så placera dem glest) och platta ut dem till platta kex, grädda i 175 grader i 12-14 minuter.