Den här krämen är lite mer snabbgjord än vaniljkräm. Den är inte lika fyllig i smaken men god i alla fall. Receptet är ur boken Iloisen leipojan kirja av Kaarina Roininen. Mängden räcker till två lager fyllning (i kombination med frukt/bär/sylt) i en normalstor tårta:
3 gelatinblad
4 dl mjölk (gärna helmjölk, 3 % fett)
1 äggula
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen. Mät upp mjölk, äggula, potatismjöl och socker i en kastrull. Värm upp blandningen under konstant omrörning tills krämen blir tjock och små bubblor bildas men var noga med att den inte börjar koka. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och blanda ner dem i den heta krämen. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt den och vaniljsockret i krämen.
4 dl mjölk (gärna helmjölk, 3 % fett)
1 äggula
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen. Mät upp mjölk, äggula, potatismjöl och socker i en kastrull. Värm upp blandningen under konstant omrörning tills krämen blir tjock och små bubblor bildas men var noga med att den inte börjar koka. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och blanda ner dem i den heta krämen. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt den och vaniljsockret i krämen.