Det här är ett jättebra och enkelt recept på kakor som man vill dekorera med kristyr eller marsipan/sugarpaste. Kakorna håller formen perfekt när de gräddas och det är ju nästan det viktigaste i det här fallet, men de smakar nog okej också. :-) De på bilden har chokladsmak, men jag tror nästan de blir ännu godare med någon annan smak (se förslag nedan). Degen sprack en aning vid utkavling men inte värre än att jag ändå fick ut ca 50 kakor av receptet. Receptet är taget ur Peggy Porschens bok Cake Chic.
200 g osaltat mjukt smör
200 g finkornigt socker
1 stort ägg
400 g mjöl*
Smaksättning:
Vaniljsmak: Frön av en vaniljstång
eller
Citronsmak: Finrivet skal av en citron
eller
Apelsinsmak: Finrivet skal av en apelsin
eller
Chokladsmak: Ersätt 50 g mjöl med samma mängd kakaopulver
200 g finkornigt socker
1 stort ägg
400 g mjöl*
Smaksättning:
Vaniljsmak: Frön av en vaniljstång
eller
Citronsmak: Finrivet skal av en citron
eller
Apelsinsmak: Finrivet skal av en apelsin
eller
Chokladsmak: Ersätt 50 g mjöl med samma mängd kakaopulver
Vispa ihop socker och smör och valfri smaksättning tills blandningen är ljus och fluffig. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills blandningen blir den deg. Samla ihop degen till en boll, packa in den i färskfolie och sätt in den i kylskåpet för minst en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut kakor i önskad form. Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i kylskåpet för ungefär 30 minuter. Grädda kakorna i mitten i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.
* Tillägg 10.1.2011: Man kan med fördel minska mjölet till ca 350 g, de blir nästan bättre så.
* Tillägg 10.1.2011: Man kan med fördel minska mjölet till ca 350 g, de blir nästan bättre så.