Tips för att baka cupcakesLäs igenom receptet och kolla att du har alla ingredienser hemma!

Det blir exaktare resultat genom att väga än att mäta ingredienser, så en liten digital hushållsvåg är bra att ha.

Ta fram smör och ägg ur kylskåpet i god tid, rumsvarma ingredienser vispas bättre.

De enklaste råvarorna ger de godaste bakverken så använd smör och inte margarin, grädde och inte vegetabiliska fettblandningar, riktig citron och inte citronarom o.s.v.!


Förbered sådant som kan förberedas, t.ex. som att riva citronskal och hacka choklad.

En muffinsplåt är bra att ha då den gör att cupcakesen håller formen fint medan de gräddas. Är formarna stadiga kan det funka med dubbla formar också.

Två skedar är bra hjälpmedel då du fördelar smeten i pappersformar. Smet som är lös är enklast att spritsa i formarna. Formarna fylls vanligtvis till ca 2/3 – 3/4 med smet. 

Om du vill dekorera dina bakverk kan du göra dekorationerna i god tid, flera dagar eller t.o.m. veckor innan. Förvara dekorationerna i rumstemperatur skyddade från ljus och damm.

Cupcakesen kan du baka och spritsa med frosting en dag innan de skall ätas, förvara dem då i kylskåp i en ask med lock på. Har du ont om tid går cupcakes bra att göra i god tid och frysa ned med eller utan frosting. Strössel eller dekorationer av marsipan eller sockermassa läggs helst på samma dag cupcakesen äts, och om de är spritsade med frosting som inte innehåller smör är det bäst att lägga på dekorationerna strax innan serveringen, annars finns det risk att dekorationerna tappat både färg och form när det är dags att servera cupcakesen.