Frågor och svar

 Sugar cookie dekorerad med sockermassa. Svaren på frågorna är dock inte alls svartvita utan baserar sig bara på mina egna erfarenheter.

Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna av allmänt slag som jag får. Då det gäller frågor om specifika recept är det bäst att läsa kommentarerna till receptet i fråga, där kan man hitta tips och kanske t.o.m. svar på sin fråga. Jag vill också påminna om kategorin tips och trix där jag samlat en del information man kan ha nytta av.

Jag har inte gjort särskilda kategorier för frågorna eftersom jag tror att det då kan bli svårare att märka nya frågor och svar, men det kanske jag måste ändra på om det verkar bli för rörigt att all information kommer i en lång rad. Om man inte hittar svar på sina frågor här går det bra att som förut mejla eller ställa frågan i någon kommentar. Trevlig läsning! ;-)


Vilken marsipan? Jag köper färdig marsipan. Den jag använder är av märket Sallinen och säljs här i Finland i vanliga matbutiker. Marsipanen finns  i några olika färger (gul, blå, röd, rosa, grön, naturvit) men jag brukar oftast färga själv för att få den färg jag vill ha.

Viken sockermassa? På senare tid har jag nästan bara använd Dr. Oetkers sockermassa som säljs i vanliga matbutiker. Den är gluten- och gelatin- och mjölkfri och kritvit till färgen. Den  är enkel att kavla och går också bra att använda till modellering. Om man vill göra mera avancerade sockerblommor är det bäst att tillsätta lite cmc så att den skall gå att kavla tillräckligt tunt och torka fortare. Innan jag började använda den här sockermassan använde jag lite olika; ibland gjorde jag själv, ibland t.ex. Ballinas eller RegalIce.

Tillägg 30.11.2011: Nyligen har det kommit en ny sockermassa "kaulintamassa" till matbutikerna, och även om marsipan är och förblir min favorit för de flesta ändamål då det gäller att täcka och dekorera tårtor knep den här sockermassan en god andra plats. Sockermassan var bra att kavla och funkar också mycket bra att göra blommor av och till modellering då den är mycket elastisk och inte spricker. Den torkar fort så dekorationerna håller formen bra. Sockermassan doftar dessutom jättegott (har inte samma stickande lukt som en del sockermassor) och smakar lite godis. Nu är jag inte säker men jag tror att det är samma massa som Fun Cakes-massan som säljs i olika tårtaffärer - i Sverige hittade jag den åtminstone på Panduro. Marsipan kavlas enklast på ett silikonunderlag med hjälp av lite florsocker. För att undvika skrynklor och sprickor är det viktigt att inte kavla för tunt, jag brukar lämna marsipanen 3-4 mm tjock, och att kavla täcket tillräckligt stort. Så där enkelt kan man räkna att man behöver en yta som är lika stor som tårtans diameter + 2 x höjden + 4-5 cm marginal

Ofta får jag också frågan om det inte blir väldigt sött med sockermassa eller marsipan på tårtor? Jo, visst blir det sött,  båda består ju till största delen av socker. Men jag gör ändå helst täckta tårtor då jag tycker de blir finare än t.ex. gräddtårtor och de är mycket enklare att dekorera. De håller också  bättre. Själv lämnar jag alltid sockermassan oäten, och oftast också marsipanen.


För att färga marsipan, sockermassa, kristyr, grädde och olika krämer passar s.k. pastafärger bäst. De finns att köpa i speciella affärer för tårttillbehör och också i allt flera Tiimaributiker. Engångshandskar av plast är att rekommendera när man färgar!


Till dekorationer använder jag helst en blandning av sockermassa och marsipan. Jag tycker marsipan är smidigare att modellera med men den behöver lite sockermassa inblandat för att dekorationerna skall torka och hålla formen bättre. Genom att låta delarna i en dekoration torka tillräckligt uppstöttade och ha spaghetti i figurerna (t.ex. i alla upprätta figurer har jag spaghetti som stöd inuti) håller de också bättre formen. 


Dekorationerna håller så gott som hur länge som helst, förvara i rumstemperatur skyddade från ljus och damm.

För att limma fast dekorationer i tårtan, eller t.ex. små pärlor i blommor, använder jag vatten, kristyr eller ätbart lim.

Det går bra att frysa cupcakes, med eller utan frosting. Dekorationerna är det ändå bäst att sätta på först efteråt. Cupcakesen tinas bäst långsamt, d.v.s. i kylskåp.

När jag spritsar frosting på cupcakes (eller grädde på gräddtårtor) använder jag oftast min favorittyll, Städers öppna stjärntyll 14 mm, motsvarar tex Wiltons 1M.

Jag brukar fylla mina tårtor i de formar jag bakat bottnarna så att jag klär formen med färskfolie och sedan fyller tårtan ”upp och ner” i formen, d.v.s. översta bottnen underst. Ovanpå den fyllda tårtan är det bra att sätta någon lätt tyngd, t.ex. en mjölkburk och när man sen stjälper upp tårtan direkt på serveringsfatet efter att fyllningarna stelnat i minst 4-6 timmar är den slät och fin och har raka kanter. 

Tårtor skall alltid förvaras i kylskåp. Om man har smörkräm under marsipanen/sockermassan fungerar den som isolering och hindrar att marsipanen/sockermassan smälter. Tårtan förvaras som den är (dvs utan lock/kupa), då håller den bra t.o.m. ett eller två dygn.