Det här är ett bra grundrecept på muffins som kan varieras på många sätt, t.ex. är Pollymuffinsen en variant av detta. Recept är taget ur Leila Lindholms bok A Piece of Cake. Till 12 stora behövs:
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av en citron (jag hade citronessans)
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smält smöret och tillsätt mjölk och citronskal. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
För bärmuffins kan man tillsätta ca 3 dl frysta eller färska bär.
För chokladmuffins byter man ut mjölken mot gräddfil, tillsätter 50 g smör och byter ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd kakaopulver. Här kan man dessutom tillsätta någon godis, t.ex. polly, dajm, dumle...
2 dl mjölk
Skal av en citron (jag hade citronessans)
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smält smöret och tillsätt mjölk och citronskal. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
För bärmuffins kan man tillsätta ca 3 dl frysta eller färska bär.
För chokladmuffins byter man ut mjölken mot gräddfil, tillsätter 50 g smör och byter ut 1 dl vetemjöl mot samma mängd kakaopulver. Här kan man dessutom tillsätta någon godis, t.ex. polly, dajm, dumle...