En paj som är godare än den kanske ser ut är den här rödvinbärspajen jag gjorde utgående från detta recept - och varför ett bakverk på finska direkt översatt heter blåbärstupp vet jag inte. :-) Gott var det i alla fall med de syrliga bären och det krispiga rågskalet, dessutom kändes pajen lite nyttigare när skalet enbart bestod av rågmjöl (och socker, och smör, förstås).
Skal:
200 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
3 1/4 dl rågmjöl
3/4 tsk bakpulver
Fyllning:
400 g frysta bär (kunde ha varit lite mera)
ca 1 dl socker (jag hade farinsocker)
0,5 dl potatismjöl (sätt mera om du har mera bär)
Vispa smör och socker. Tillsätt rågmjöl och bakpulver. Platta ut ca 2/3 av degen i en pajform. Platta ut resten på ett bakplåtspapper till ett lock - använd mera mjöl till hjälp så går det bäst - och ställ in locket i kylen en liten stund.
Tina bären en aning i micron. Blanda ner socker och potatismjöl och häll bärblandningen i pajformen. Stjälp över locket. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Servera ljummen med grädde eller vaniljglass eller vaniljsås.
Tina bären en aning i micron. Blanda ner socker och potatismjöl och häll bärblandningen i pajformen. Stjälp över locket. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Servera ljummen med grädde eller vaniljglass eller vaniljsås.
Den här pajen är mitt bidrag till Månadens sötsak som den här månaden har temat syrligt.