lördag 6 februari 2010

Chokladkaka à la Varenne

Den här kakan är för var och en som tycker om riktigt mycket choklad. :-) Det var många år sen jag gjorde den förra gången, jag råkade nu komma ihåg den när vi fick besök och det behövdes något glutenfritt till kaffet. Det verkar vara en populär kaka (förståeligt nog) för samma recept finns i många olika böcker; det här tog jag ur Sikke Sumaris bok Makeaa mahan täydeltä.

1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad
250 g smör
2 dl socker
4 ägg
Hetta upp kaffet i vattenbad och bryt ned chokladen i kaffet. Rör om tills all choklad har smält. Rör ned socker och smör i chokladmassan och blana väl. Ta bort skålen från vattenbadet.
Vispa äggen lätt och tillsätt i chokladmassan. Klä en form med en diameter på 20 cm och löstagbar botten med aluminiumfolie. Häll smeten formen grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 40 minuter. Kakan stiger först men sjunker sedan ihop och får då en vackert krackelerad yta. Låt kakan svalna och förvara den inpackad i folien i kylskåp, bäst smakar kakan efter några dagar. Servera med lättvispad grädde (eller vaniljglass). Jag pudrade kakan med oboy-pulver, egentligen skall det vara florsocker.