söndag 9 maj 2010

Chokladmoussetårta med pannacotta på vit choklad...

...fick bli årets morsdagstårta. Receptet på tårtan som bestod av en kompakt chokladbotten(nästan för kompakt, den var svår att skära), chokladmousse och vit chokladpannacotta har jag hittat i tidningen Baka. Jättegod var den, i alla fall om man tycker mycket om choklad! :-) Tårtan är dekorerad med chokladbollar gjorda på chokladmuffins och färskost, rullade i rosa nonpareller.


Tillägg 27.10.2010: På "allmänhetens" begäran kommer receptet här, äntligen. ;-)
Chokladbotten
2 ägg
3,5 dl socker
1,8 dl vetemjöl
5 msk kakao
1,5 krm salt
125 g smält
Panna cotta på vit choklad
5 dl grädde
50 g socker
½ vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad
Chokladmousse
300 g mörk choklad
6 äggulor
6 äggvitor
¾ dl socker
1,5 tsk citronsaft
7,5 dl grädde
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form (ca 22 cm i diameter) med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna och det smälta smöret. Häll smeten i formen. Grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna.
Panna cotta på vit choklad: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång; låt stå och dra bredvid spisen ca 10 minuter. Koka upp igen och smält i gelatinet och den vita chokladen. Mixa slätt. Fyll panna cottan i en rund form som har mindre diameter än den som används till botten. Ställ i frysen så att den stelnar och blir som en stor ”puck”. Gör moussen under tiden.
Chokladmousse: Smält chokladen till 55 grader. Vispa grädden. Vispa äggvita, citronsaft och socker till en styv maräng. Vispa ner äggulorna i chokladen, en i taget. Blanda först ner grädden i chokladen, lite i taget, här krävs eventuellt att man vispar lite försiktigt för att det inte skall bli några chokladklumpar. Vänd därefter ner den styva marängen försiktigt med en slickepott till en slät mousse. Ta bort kanten på formen med chokladbottnen i, diska den ren och sätt tillbaka den. Fyll på med hälften av moussen. Ta ut pannacottan ur frysen och ta ut ”pucken” ur formen; spola lite varmt vatten på den så lossnar den lättare. Placera pucken i formen på moussen, täck sedan över med resterande mousse. Stryk slätt med en platt kniv eller slickepott. Ställ i kyl eller frys.
Tårtan görs med fördel ett par dagar i förväg. Förvara tårtan i frysen, ta ut den ur formen i fryst tillstånd, lägg upp den på fat och låt den tina i kylskåp.