På många bloggar har jag stött på banoffee-paj som verkat så god, så jag ville också prova den. Jag gjorde den här enligt detta recept från Ullas blogg Elämä makeaksi, och visst var den god! Dessutom tyckte inte alls den var så där överdrivet söt som många skrivit, man kunde bra ta en bit till ;-).
300 g digestive kex
drygt 100 g smält smör
1 burk (397 g) kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde
2 bananer
kakaopulver
Krossa kexen och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form på 18 cm i diameter, ställ in den i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Ta bort etiketterna från konservburken och koka burken på svag värme i en kastrull fylld med vatten i 2,5-3 h. Se till att burken hela tiden är under vatten (fyll på vid behov), annars kan burken explodera (? så har jag läst i alla fall, vågade inte prova...). Ta upp burken ur vattnet, öppna den och bred ut den färdiga dulce de lechen på kexbottnen, ställ in i kylskåpet så krämen stelnar. Vispa grädden. Skiva bananerna, lägg hälften av skivorna direkt på krämen , bred grädden ovanpå och så resten av bananskivorna. Sikta över lite kakaopulver.
drygt 100 g smält smör
1 burk (397 g) kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde
2 bananer
kakaopulver
Krossa kexen och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form på 18 cm i diameter, ställ in den i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Ta bort etiketterna från konservburken och koka burken på svag värme i en kastrull fylld med vatten i 2,5-3 h. Se till att burken hela tiden är under vatten (fyll på vid behov), annars kan burken explodera (? så har jag läst i alla fall, vågade inte prova...). Ta upp burken ur vattnet, öppna den och bred ut den färdiga dulce de lechen på kexbottnen, ställ in i kylskåpet så krämen stelnar. Vispa grädden. Skiva bananerna, lägg hälften av skivorna direkt på krämen , bred grädden ovanpå och så resten av bananskivorna. Sikta över lite kakaopulver.