tisdag 3 juni 2008

Tårtbotten

Efter diverse försök och misstag har jag kommit fram till att den bästa tårtbotten bakas enligt principen ”lika delar”. Det är också det bästa sättet för att på ett enkelt sätt anpassa storleken på tårtbotten enligt formen man vill använda.

Så här gör jag alltså:

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.*

* Tillägg 13.2.2011: Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då. Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.

Här är socker, ägg och mjöl uppmätta:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.

Färdigt! Denna botten är gjord på tre ägg.


Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.

Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite mindre söt botten kan man kan bra ha en aning mindre socker än ägg, jag kan inte säga exakta mått men några centimeter mindre ;-).

Tips tillsatt 1.11.2008: En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha ca hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix; och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.