tisdag 14 februari 2012

Bergis


Vår sjuåring kom hem från skolan en dag och tyckte att "man skulle kunna skriva av ett recept från läseboken och prova det någon dag". Receptet i fråga kallades "bergis" och jag är inte svårövertalad när det gäller att prova nya recept, speciellt inte som sjuåringen väldigt fint skrev av receptet helt på egen hand. Jag hade inte hört om bergis förut och trodde det var något läseboksförfattarna hittat på men  jag googlade det i alla fall och det visade sig vara ett bakverk som finns på riktigt och inte bara i ettans läsebok. Det blev goda små bröd som påminner om scones och allra bäst smakar de som varma. Så här lät receptet i läseboken:
50 jäst
1 dl mjölk
1 tsk salt
(4 msk socker) (vi hade kanske 2 tsk)
100 g smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
5-6 dl mjöl
Vallmofrön (vi hade sesamfrön)

Lös upp jästen i den kalla mjölken. Blanda ner salt, socker och ett ägg. Tillsätt skivat smör. Tillsätt mjölet och knåda ihop degen tills den blir blank och fin. Låt den vila några minuter men inte jäsa. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta, ca 20 * 65 cm. Pensla plattan med uppvispat ägg. Vik degen i tre delar på längden. Vänd degen upp och ner så att skarven kommer mot bakbordet. Pensla övre sidan med ägg och strö över vallmofrön (sesamfrön). Skär degen i 5 cm breda bitar. Lägg bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 225 grader i mitten av ugnen 8-10 minuter.


Varma eller nygräddade passar de här snabbgjorda bröden bra som frukost och de blir därför mitt bidrag till Månadens sötsak som är frukost.