söndag 5 augusti 2012

Kladdkaka med tryffelglasyr


Till mammas kalas gjorde jag också vanlig kladdkaka. Tråkigt nog glömde jag den i ugnen så den blev allt för torr och inte alls kladdig men glasyren räddade kakan så att den var ganska god ändå. Receptet på glasyren har jag hittat ur boken Tårtor och bakelser från En Liten Smula av Therese Baalack och till den 24 cm kaka blev blev ett riktigt tjockt lager glasyr av detta, så halvera receptet om du vill ha tunnare lager glasyr:

300 g mörk choklad 70 % (jag hade med mintsmak)
2 dl vispgrädde
1 dl socker
100 g rumsvarmt smör

Koka upp grädde och socker och häll över den finhackade chokladen. Rör så att chokladen smälter. Tillsätt smöret i klickar och rör till en jämn smet. Låt svalna tills glasyren blir lite tjockare, bred sedan ut över kakan. Förvara kakan i kylskåp.

Kakan är dekorerad med en ros från en av mammas rosenbuskar