
söndag 8 juni 2008
Chokladkaka med matchande chokladcupcakes

lördag 7 juni 2008
Massor med blommor

Jordgubbsrabarbermousse
Spacklad med cream cheese frosting
Täckt med marsipan
Blommorna gjorda i flower paste
Dekorationskant spritsad i kristyr
Vit björn

Jag fick ett önskemål om en tårta med en vit björn på. Eftersom tårtan var avsedd för att fira en ny båt (med ett namn med anknytning till en vit björn) tyckte jag det kunde passa bra med en björn med en livboj runt magen ;-).
Ananaskross
Kokosmousse
Spacklad med cream cheese frosting
Täckt med sugarpaste
Björnen utskuren i marshmallowfondant
onsdag 4 juni 2008
Sugarpaste
Sp är den vanligaste massan att täcka tårtor med i t.ex. England och USA som har helt andra traditioner än vi när det gäller att dekorera tårtor. Sp är kort och gott en sockermassa som egentligen bara smakar socker, men den är också möjlig att smaksätta med t.ex. citron, eller så kan man göra en chokladvariant av sp (se t.ex. uggletårtan). Fördelen med sp framom marsipan tycker jag främst har med utseendet att göra, man får jämnare och glansigare tårtor med sp, de ser "lyxigare" ut, helt enkelt. Sp är också enklare att arbeta med än marsipan. En annan fördel är att sp går att få helt kritvit medan marsipan är lite smutsvit i färgen. Sp smakar egentligen inte annat än väldigt sött (första gången jag smakade på sp tyckte jag det var som att äta florsocker direkt ur paketet...) och själv tycker jag att marsipan är godare är sp. Men för den som inte tycker om marsipanens speciella smak eller för den som är allergisk mot mandel är sp ett bra alternativ. Tyvärr har jag själv inte lyckats göra en lyckad sp utan gelatin, så tårtor som skall passa vegetarianer måste åtminstone jag täcka med marsipan (eller grädde förstås, eller någon smörkräm).
Den här mängden räcker att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer:
1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl flytande glukos eller ljus sirap (glukos finns på apoteket). Jag brukar använda ljus sirap, men för en riktigt kritvit sp måste man använda glukos - åtminstone så länge det inte finns vit baksirap, som de flesta i Sverige använder, i Finland.
1 msk glycerol (finns på apoteket)
2 msk matolja eller kokosfett
900-1000 g florsocker
2-3 droppar smak och färg, om man så önskar
Här har jag blandat vatten, gelatin, sirap, glycerol och olja:
Tips (tillsatt 1.7.2008): Om man gör blommor av sugarpaste är det fiffigt att blanda i lite cmc
i sugarpasten (max en halv tsk/500 g massa) som gör den segare och lättare att forma. Då torkar sugarpasten också fortare och blir hårdare och blommorna håller därför formen bättre. Det allra bästa materialet för blommor är i alla fall flowerpaste.
tisdag 3 juni 2008
Tårtbotten
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.*
* Tillägg 13.2.2011: Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då. Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.
Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite mindre söt botten kan man kan bra ha en aning mindre socker än ägg, jag kan inte säga exakta mått men några centimeter mindre ;-).
Tips tillsatt 1.11.2008: En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha ca hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix; och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.
lördag 31 maj 2008
Studenttårtor

Jordgubbsvaniljmousse
Mosade jordgubbar
Vaniljkrämsgrädde
Lock av marsipan, med ett tunt lager cream cheese frosting under
Spritsad med vispgrädde
Alla dekorationer gjorda i marsipan. (Marsipanen till mössan har jag färgat vitare med vit pastafärg).
Jordgubbsvaniljmoussen var god och somrig.



fredag 30 maj 2008
Molly Mus

Pollymousse
Mangogrädde
Molly Mus målad på marshmallowfondant med pastafärger
Spacklad med cream cheese frosting under bilden
Spritsad med vispgrädde
Att spritsa grädde är inte alls så enkelt men det är väl bara att fortsätta träna ;-). Den här gången hittade jag bra tips hos Kinuskikissa, tack för dem :-).
torsdag 29 maj 2008
Uggla

Chokladapelsinkolamousse
Spacklad med enkel chokladsmörkräm
Täckt med sugarpaste med chokladsmak
Dekorationerna gjorda i sugarpaste och marshmallowfondant
Så här blev ugglan till:
Botten utskuren...

...tårtan fylld...

...och spacklad.

Sugarpasten utkavlad. Det fungerar bra att kavla på en genomskinlig plastduk, för sen är det enkelt att...

...bara att vända duk och sugarpaste över tårtan och dra bort duken.

Så skärs överflödig sugarpaste bort, till det är en pizzaskärare toppen.

Och sen är det bara det roligaste kvar, att dekorera!

måndag 26 maj 2008
Glad sommar!

Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse med vanilj
Spacklad med cream cheese frosting
Täckt med marsipan
Alla dekorationer gjorda i flower paste
Spritsad kristyrkant
Kristyr
Själv använder jag kristyr främst till att dekorera kanterna på tårtorna, eller till att spritsa riktigt enkla dekorationer.
Ta dig en titt på de här bröllopstårtorna, och de här tårtorna spritsade med s.k. lambeth-teknik, så förstår du vad jag menar!
Om att spackla tårtor
För att få snygg yta på en tårta man täcker med marsipan, sugarpaste eller marshmallowfondant är det bra att spackla hela tårtan med hårt vispad vispgrädde eller smörkräm. Om man har vispgrädde under marsipan eller sugarpaste måste man komma ihåg att ”fodra” tårtan, d.v.s. pensla marsipanen eller sugarpasten med olja eller smält smör innan man vänder den över tårtan. På så sätt undviker man att marsipanen eller sugarpast smälter. Själv föredrar jag i alla fall att använda smörkräm.
Har man bara gjort ovanstående moment noggrannt kan tårtor täckta med marsipan, sugarpaste eller marshmallowfondant gärna göras klara dagen innan servering (en fördel jämfört med gräddtårtor som man helst skall göra färdiga först samma dag de skall ätas). De skall då förvaras i kylskåp utan något på; har man kupa, plast eller annat lock på finns det risk för att det bildas kondens som sedan gör att täcket man har på smälter – och det vill man ju helst undvika ;-).
...och samma tårta, nu täckt med sugarpaste:
måndag 19 maj 2008
Chokladcupcakes med chokladfrosting

söndag 18 maj 2008
Prinsesstårta

Två bottnar chokladsockerkaka
En botten ljus sockerkaka
Dumlemousse
Hallonmousse
Täckt med marsipan
Blommorna gjorda i marsipan, kronan och fjärilen gjorda i flower paste
Spritsad med smörkräm
lördag 10 maj 2008
Morsdagstårta
Vitchokladganache
Täckt med marängsmörkräm
Dekorationer gjorda i marsipan
Dekorationerna är väldigt enkla, men jag har alltid tyckt att s.k. "bandrosor" (ribbon roses) ser skojiga ut så nu ville jag prova ha såna på en egen tårta.
lördag 3 maj 2008
Grönvit övningstårta

Kokosmousse
Lime curd-grädde
Täckt med sugarpaste
Spritsad med vit kristyr och rosa smörkräm