tisdag 17 juni 2008

Chokladmousse

Tänkte tipsa om en enkel chokladfyllning, numera gör jag nästan alla chokladmousser på följande sätt:

150 g choklad
100 g naturell färskost, eller färskost med vaniljsmak
2 dl grädde

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädden i en kastrull på spisen på svag värme. Var noga med att grädden inte börjar koka. När chokladen smultit får blandningen kallna i kylskåp ordentligt, gärna över natten. Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten. Enkelt och gott!

En snabbare variant är att smälta chokladen i micron och sen blanda den med färskosten och den vispade grädden.

Den här mängden räcker till ett lager fyllning i en tårta på 22-24 cm i diameter.

Tillägg 25.9.2008: En god och enkel chokladapelsinmousse gör man genom att använda färskost med apelsinsmak (t.ex. Viola), om man vill kan man tillsätta ca 0,5 tsk apelsinarom. Godast blir denna mousse på mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad. (Förstås kan man också göra apelsinsmakande chokladmousse på Fazerina eller annan choklad med apelsinsmak men speciellt om moussen måste vara laktosfattig är det fiffigt att göra den på mörk choklad, Violas färskost med apelsinsmak (som är laktosfattig) och laktosfattig grädde.)

Tillägg 12.2.2010: Om man använder mörk choklad till denna behöver man inte lika mycket choklad, ca 100 g räcker bra. Vit choklad kan man däremot ta lite mera än 150 g för bäst konsistens.