söndag 19 oktober 2008

Pumpacupcakes

Jag fick önskemål om att baka cupcakes till ett litet kaffekalas och så här i pumpatider tyckte jag det kunde passa bra med pumpacupcakes, både till innehåll och dekoration :-). Receptet på Pumpkin Cupcakes har jag hittat på Martha Stewart. Enligt receptet skulle det bli 18 cupcakes, men jag fick ca 30 st (!). Cupcakesen var i alla fall väldigt goda; saftiga och kryddiga, de smakade lite som mjuk pepparkaka, så det gjorde inte så mycket att det blev så många ;-).

Det här behövs alltså till ca 30 st:

2 cups mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 tsk pepparkakskrydda
½ cup farinsocker
1,5 cup socker
230 g osaltat smält svalnat smör
4 stora ägg
1 burk (ca 425 g) pumpapuré*

Värm ugnen till 180 grader. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg, socker och smör. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa till en slät smet. Tillsätt pumpapurén. Fördela smeten i pappersformar och grädda i varmluftsugn 180 grader i ca 25 minuter; byt plats mellan plåtarna efter halva tiden.

Cupcakesen är dekorerade med cream cheese frosting smaksatt med kanel i stället för citron, och de små prydnadspumporna är gjorda i modelling paste.
*Jag använde färdig konserverad pumpapuré som jag köpt på Behnford's, men förstås kan man i stället köpa en hel pumpa som man gröper ur, kokar och puréar. Eller så använder man kokt puréad batat, tyckte pumpapurén påminde lite om sådan både till smak, färg och konsistens :-).