tisdag 12 juli 2011

Fredriks Star Wars-tårta

Det börjar bli dags att återuppliva bloggen igen och jag tänkte börja med att visa vår äldsta pojke Fredriks sjuårstårta. Han hade i god tid beställt en Star Wars-tårta med åtminstone två krigande figurer och han bestämde sig slutligen för att tårtan skulle föreställa Darth Vader och Luke Skywalker på en isplanet. Han ville också att det skulle stå Star Wars på tårtan, och Fredrik 7 som står på den sida av tårtan som inte syns på bild.

Önskemålet om isplaneten var jag glad över då jag dels inte behövde jag inte färga marsipan och dels fick fylla tårtan i en rund skål som gjorde att den var enkel att transportera ut till landet där vi firade Fredriks sjuårsdag på midsommardagen. Figurerna tyckte jag om att göra men de var nog allt annat än enkla, speciellt Darth Vader tog en stund. Med hjälp av Erikas fina modellering som modell blev jag i alla fall nöjd till sist, också med huvudet som jag gjorde om ett antal gånger.
Luke Skywalker var betydligt enklare, han fick ju se ut som en vanlig legogubbe. Hans ben hade dessvärre aldrig torkat ordentligt så han blev fort trött och fick lägga sig ner och vila på tårtan.

Liksom förra året ville Fredrik ville absolut ha rabarber i fyllningen så tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med rabarbersylt (rabarber och syltsocker (2:1) kokas på svag värme ganska länge, 30-40 minuter) och mascarponefrosting. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna var gjorda i marsipan och sockermassa.