fredag 19 augusti 2011

Vaniljcupcakes

Vaniljcupcakes med mascarponefrosting och blommor i sockermassa

För ett tag sen läste jag på Pernillas blogg Bli min jäst att hon hittat ett recept som enligt det urpsrungliga receptet var de perfekta vaniljcupcakesen. Det lät ju väldigt bra så det receptet måste prövas. Goda cupcakes blev det, saftiga, mjuka och nästan fluffiga som fick klart godkänt också av alla provsmakare. Ett bra recept alltså om man vill göra enkla och neutrala cupcakes Tack vare att de innehåller olja i stället för smör är de dessutom är naturligt mjölkfria.

Vaniljpulver köpt i Sverige. När månne man får köpa det här i Finland?
Jag gjorde halva satsen i miniformat och fick ca 15 st. Men här är hela receptet som skall ge ca 15 normalstora cupcakes:

1 1/4 cups mjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

2 ägg
3/4 cup socker
1½ tsk vaniljextrakt (jag använde vaniljpulver)
½ cup neutral olja

½ cup buttermilk (gör egen genom att hälla i ½ tsk citronjuice i ½ cup mjölk och låta det stå i fem minuter)

Blanda de torra ingredienserna i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker i en annan skål, häll i vanilj och olja. Tillsätt sedan hälften av mjölblandningen under omrörning, häll i hälften av mjölken under fortsatt omrörning. Till sist häller man i resten av mjölet och mjölken och rör om.

Häll smeten, som är väldigt tunn, i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt och fyll ca 2/3 av formarna. Och man skall faktiskt inte fylla på mera än så, jag råkade fylla en del formar lite för mycket och de pöste över ganska rejält...
Grädda i mitten av ugnen i 180 grader ca 12-14 minuter.

Detta recept borde också gå att använda som tårtbotten och räcker då en till en botten på ca 16 cm i diameter.