Här är nu receptet jag skrivit om här. Det här receptet på en god och saftig, om än ganska mäktig, chokladkaka är taget ur boken Beginners Guide to Cake Decorating. I ursprungsreceptet ingår självjäsande mjöl (self-raising flour) och kärnmjölk (buttermilk) men jag har nu anpassat det enligt de ingredienser man hittar i en vanlig matbutik. I boken är receptet praktiskt nedskrivet i en tabell enligt vilken storleks botten man behöver, så jag skrev in det i en likadan tabell också här. Jag har hittills hunnit bakat botten enligt mängderna för 15 cm form och för 28 cm form, och åtminstone de fungerade bra.
Så här gör man:
Vispa smör, socker och vaniljessans vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.
Rund form (inre diameter) | 15 cm | 18 cm | 20 cm | 22 cm | 25 cm | 28 cm | 30 cm |
Smör, rumsvarma | 90 g | 140 g | 165 g | 185 g | 225 g | 325 g | 465 g |
Socker (gärna finkornigt) | 165 g | 250 g | 300 g | 330 g | 410 g | 570 g | 660 g |
Vaniljessans | 1 tsk | 1,5 tsk | 2 tsk | 2,5 tsk | 3 tsk | 4 tsk | 5 tsk |
Ägg, rumsvarma | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Mjöl | 155 g | 220 g | 265 g | 300 g | 375 g | 475 g | 595 g |
Bakpulver | 1/3 tsk | 1/3 tsk | ½ tsk | ½ tsk | ¾ tsk | ¾ tsk | 1 tsk |
Bikarbonat | ½ tsk | ¾ tsk | 1 tsk | 1½ tsk | 1 ¾ tsk | 2 ¼ tsk | 2½ tsk |
Kakaopulver | 40 g | 60 g | 70 g | 80 g | 90 g | 110 g | 120 g |
Surmjölk | 140 ml | 210 ml | 250 ml | 280 ml | 350 ml | 500 ml | 560 ml |
Tid i ugnen (180 grader C) | 50 min | 1 h | 1 h 10 min | 1 h 15 min | 1 h 20 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |