tisdag 18 november 2008

Mjuk chokladkaka II

Här är nu receptet jag skrivit om här. Det här receptet på en god och saftig, om än ganska mäktig, chokladkaka är taget ur boken Beginners Guide to Cake Decorating. I ursprungsreceptet ingår självjäsande mjöl (self-raising flour) och kärnmjölk (buttermilk) men jag har nu anpassat det enligt de ingredienser man hittar i en vanlig matbutik. I boken är receptet praktiskt nedskrivet i en tabell enligt vilken storleks botten man behöver, så jag skrev in det i en likadan tabell också här. Jag har hittills hunnit bakat botten enligt mängderna för 15 cm form och för 28 cm form, och åtminstone de fungerade bra.

Så här gör man:

Vispa smör, socker och vaniljessans vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.

Rund form (inre diameter)

15 cm

18 cm

20 cm

22 cm

25 cm

28 cm

30 cm

Smör, rumsvarma

90 g

140 g

165 g

185 g

225 g

325 g

465 g

Socker (gärna finkornigt)

165 g

250 g

300 g

330 g

410 g

570 g

660 g

Vaniljessans

1 tsk

1,5 tsk

2 tsk

2,5 tsk

3 tsk

4 tsk

5 tsk

Ägg, rumsvarma

2

2

3

3

4

5

6

Mjöl

155 g

220 g

265 g

300 g

375 g

475 g

595 g

Bakpulver

1/3 tsk

1/3 tsk

½ tsk

½ tsk

¾ tsk

¾ tsk

1 tsk

Bikarbonat

½ tsk

¾ tsk

1 tsk

1½ tsk

1 ¾ tsk

2 ¼ tsk

2½ tsk

Kakaopulver

40 g

60 g

70 g

80 g

90 g

110 g

120 g

Surmjölk

140 ml

210 ml

250 ml

280 ml

350 ml

500 ml

560 ml

Tid i ugnen (180 grader C)

50 min

1 h

1 h 10 min

1 h 15 min

1 h 20 min

1 h 30 min

1 h 40 min