onsdag 18 juni 2008

Chokladfrosting

Receptet på den här goda chokladfrostingen är ur boken A Piece of Cake av Leila Lindholm. Jag har haft den till chokladcupcakes ur samma bok.

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g naturell färskost
1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och färskost krämigt. Rör sist ner kaffet. Spritsa/bred frostingen på cupcakesen och dekorera enligt önskemål.

Jag tyckte det var lite för lite frosting i förhållande till cupcakesen, så man får nästan göra dubbel sats för att den skall räcka till ordentligt till varje cupcake.

Fudge Frosting

Den här frostingen är jättegod och enkel att göra. Den kan användas som frosting till muffins/cupcakes eller kaka. Jag har haft den bl.a. till vanliga chokladmuffins. Receptet är taget ur boken Cake Decorating Step-by-step av Angela Nilsen och Sarah Maxwell.

50 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
225 g florsocker
50 smör
3 tsk mjölk

Bryt chokladen i små bitar. Blanda choklad, florsocker, smör och mjölk i en kastrull. Låt smälta under omrörning på svag värme tills chokladen och smöret smultit. Ta bort från värmen och fortsätt röra tills frostingen kallnar och blir tjockare. Bred/spritsa genast över kakan/muffinsen.

Den här mängden frosting räcker ungefär till 8-10 muffins.


Mörka chokladcupcakes eller -kaka

Det här receptet som är taget ur boken A Piece of Cake av Leila Lindholm kan man använda både till cupcakes och till tårtbotten. Man får ut 12 stora cupcakes eller en liten botten (lämpligt för en form med 20 cm i diameter). Jag kan rekommendera det här om man tycker om choklad, det har ganska stark chokladsmak. Jag har använt mig av detta bl.a. när jag gjorde chokladcupcakes med chokladfrosting och chokladkaka med matchande cupcakes.
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 % kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen (t.ex. i micron) och vänd ner i smeten. Placera ut muffinsformar på plåt (ca 12 stora, eller kanske 20 små) och fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

För tårtbotten, häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ca 30-35 minuter.

tisdag 17 juni 2008

Mjuk chokladkaka

Det här enkla receptet på mjuk chokladkaka (som jag haft t.ex. i Katt- och blomkakan och Examenstårtan) har jag tagit ur boken Haluan Suklaata! av Trish Deseine:

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker

4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Svartvinbärsmousse

En god och syrlig fyllning som passar jättebra t.ex. i chokladtårtor.

250 g frysta svarta vinbär
0,5-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Koka vinbären tills de mjuknar, 5-10 minuter. Passera genom en sil. Blötlägg gelatinbladen. Blanda en del av vinbärsmoset med socker enligt smak, vaniljsocker och färskost. Smält gelatinbladen i resten av vinbärsmoset och blanda ner i bär-färskostblandingen. Vispa grädden och blanda ner också den. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jordgubbsrabarberkvarg

Jordgubbsrabarberkvargen är gjord enligt samma idé som jordgubbsrabarbermoussen, men den är gelatinfri och har kvarg i stället för färskost eftersom jag tycker kvarg ger mer stadga än färskost (och observera att många färskostar innehåller gelatin, man får kolla noga att man väljer rätt om man måste ha en utan gelatin).
Den här mängden fyllning räcker till två lager i en stor tårta.

1 liter rabarber i små bitar
1 dl socker
400 g jordgubbar
1 dl gelésocker multi
400 g kvarg
4 dl vispgrädde

Koka rabarber och socker tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt jordgubbar, koka upp, tillsätt gelésockret och koka 30 sekunder. Låt blandningen svalna en stund. Vispa grädden. Blanda ner kvarg och vispad grädde i jordgubbs-rabarberblandningen, låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Kokosmousse

Receptet på kokosmoussen har jag hittat på Familjeliv (tycker dock det behövs lite mindre socker än i urpsrungsreceptet):

2oo g creme fraiche
1,5 dl kokosflingor
1 dl socker
2 dl vispgrädde

Blanda creme fraiche, kokosflingor och socker. Låt kokosblandningen stå en stund i kylskåp och dra sig lite så blir den tjockare och stadigare. Vispa grädden och blanda med kokosblandningen.

Jordgubbsvaniljmousse

En god, fräsch och somrig fyllning. Denna mängd räcker till två lager:

2 dl kall mjölk
1 påse vaniljkrämspulver (Ekströms Marsán är bra)
200 g färskost med vaniljsmak
2 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
1 dl socker
8-10 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft

Blanda ut vaniljkrämspulvret i mjölken och låt stå i kylskåp 5-10 minuter. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Blanda färskost, vaniljkräm, jordgubbar och socker. Smält gelatinen i jordgubbssaften. Blanda försiktigt ned gelatinen i jordgubbsblandningen. Blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jordgubbsrabarbermousse

Detta recept har jag hittat hos Hellapoliisi, skriver in det här också (med några små ändringar som jag gjorde):

200 g rabarber
200 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g färskost med vaniljsmak
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft

Koka rabarber, jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbs-rabarbermoset. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen i jordgubbssaften, blanda långsamt ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Hallonmousse

Hallonmousse har varit en populär fyllning

Med gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Utan gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
1oo g färskost
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 s, låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

OBS! (tillsatt 11.9.2008): P.g.a. risken för norovirus/calikivirus skall utländska frysta bär (och grönsaker) alltid upphettas till minst 90 grader Celsius (d.v.s. i praktiken kokas) i 2 minuter innan man använder dem!

Chokladmousse

Tänkte tipsa om en enkel chokladfyllning, numera gör jag nästan alla chokladmousser på följande sätt:

150 g choklad
100 g naturell färskost, eller färskost med vaniljsmak
2 dl grädde

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädden i en kastrull på spisen på svag värme. Var noga med att grädden inte börjar koka. När chokladen smultit får blandningen kallna i kylskåp ordentligt, gärna över natten. Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten. Enkelt och gott!

En snabbare variant är att smälta chokladen i micron och sen blanda den med färskosten och den vispade grädden.

Den här mängden räcker till ett lager fyllning i en tårta på 22-24 cm i diameter.

Tillägg 25.9.2008: En god och enkel chokladapelsinmousse gör man genom att använda färskost med apelsinsmak (t.ex. Viola), om man vill kan man tillsätta ca 0,5 tsk apelsinarom. Godast blir denna mousse på mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad. (Förstås kan man också göra apelsinsmakande chokladmousse på Fazerina eller annan choklad med apelsinsmak men speciellt om moussen måste vara laktosfattig är det fiffigt att göra den på mörk choklad, Violas färskost med apelsinsmak (som är laktosfattig) och laktosfattig grädde.)

Tillägg 12.2.2010: Om man använder mörk choklad till denna behöver man inte lika mycket choklad, ca 100 g räcker bra. Vit choklad kan man däremot ta lite mera än 150 g för bäst konsistens.

Några små förändringar på kommande...

Tänkte göra en liten förändring på uppläggningen av bloggen, främst så att jag samlar alla recept under olika receptkategorier och alltså inte längre skriver in recept i samband med kakorna och tårtorna. Tänkte att det är enklare att hitta recept på det sättet, samtidigt som recepten heller inte "stör" kak- och tårtbilderna. Förändringen kan nog ta några dagar...:-).

lördag 14 juni 2008

Katt och blommor

Med den här tårtan firade vi vår lillebrors födelsedag en andra gång, nu hemma hos mina föräldrar. Jag ville ha en katt på tårtan då vår lillebror är väldigt förtjust i katter - och han kände faktiskt igen den här till mormors och morfars katt ;-) (och katten var dessutom det enda av tårtan han åt...). Tårtan består av

Mjuk chokladkaka
Svartvinbärsmousse
Caramel frosting med grädde
Täckt med chokladglasyr
Katten gjord i marsipan, blommorna i sugarpaste
Dekorationskant spritsad med kristyr

Närbild på katten:

Från sidan:

fredag 13 juni 2008

Toy Story


Toy Story-tårta till en liten pojke som gillar Toy Story, speciellt den här gröna rymdfiguren :-). Det var väldigt roligt att göra den här tårtan! Så hör också tårtor till barn till dem jag tycker allra bäst om att göra, även om
jag nog varit glad över varje tårta jag haft (och hittat på...) orsak att göra.

Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarberkvarg

Spacklad med smörfärskostkräm
Täckt och dekorerad med marsipan
Spritsad kristyrkant


Tårtan skulle vara till ca 30 personer så jag gjorde en tårtbotten på 7 ägg i en stor fyrkantig ugnsform.

Jordgubbsrabarberkvargen är gjord enligt samma idé som jordgubbsrabarbermoussen, men den är gelatinfri och har kvarg i stället för färskost eftersom jag tycker kvarg ger mer stadga än färskost.

Den här gången spacklade jag med en smörfärskostkräm, till den här tårtan behövdes

60 g färskost
60 g mjukt smör
250 g florsocker
½ tsk vaniljarom

Vispa ihop alla ingredienser.


Smörkrämer av olika slag går för övrigt bra att frysa. Att göra smörkräm är ett de mindre intressanta momenten när man gör en tårta så jag gör ofta större mängd på en gång och fryser sedan ner överlopps smörkräm till en annan gång.

Från sidan:

En marsipan-Squeeze Toy Alien (Little Green Man) i närbild:



tisdag 10 juni 2008

Chokladcupcake med vit chokladfrosting


Här är igen en variant av chokladcupcakes från A Piece of Cake, den här gången med supergod vit chokladfrosting. Det lär gå bra att spritsa denna frosting också, men för variationens skull har jag den här gången bara brett på den. Det blev ganska fint det med, tycker jag :-). Rosen är gjord i marsipan.