fredag 25 juli 2008

Lemon Curd/Lime Curd

Lemon/lime curd kan man ha till mycket; som bas till tårtfyllning, till fyllning i cupcakes, till fyllning i olika småbröd, eller som pålägg på rostat bröd. Båda finns köpa men eftersom jag tycker om att göra det mesta själv brukar jag också göra egen lemon/lime curd. Det här receptet är ur A Piece of Cake.

3 citroner/6 st limefrukter
1,5 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två/rivet skal och saft från fyra limefrukter och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen/de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.

Lemon/lime curd som sådana är väldigt starka i smaken så man måste nog blanda ut den med rätt så mycket grädde och kvarg eller färskost för att den skall passa som tårtfyllning. En god mousse får man om man blandar 1 sats lemon/lime curd med 200 g naturell färkost och 3-4 dl grädde som man vispat ganska hårt. Eller så kan man göra lemon/lime curd-grädde: blanda 1 sats lemon/lime curd med ca 5-6 dl grädde som man vispat. Det blir ganska mycket fyllning av båda varianterna, 2 riktigt tjocka lager fyllning i en tårta på ca 26 cm i diameter.

Tips tillsatt 14.3.2009: Det kan nog behövas lite extra socker i moussen, med några msk florsocker blir moussen lite mildare i smaken och mindre syrlig.