En klassisk och mycket god fyllning är jordgubbskvarg, och den kan man ju ha som efterrätt också (utan gelatin i så fall). Det finns många varianter av samma recept, här är en:
350-400 g jordgubbar
250 g kvarg*
1 dl socker
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
250 g kvarg*
1 dl socker
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Mosa jordgubbarna, blanda med kvargen, sockret, vaniljsockret och gelatinbladen som du blötlagt och smält i en skvätt vatten. Vispa grädden och blanda ner den.
* som ju allmänt kallas kesella i Sverige :-)
Tillägg 12.2.2010: Den här fyllningen tar god tid på sig att stelna, och den blir nästan bättre om man lägger till ett gelatinblad, dvs 5 st totalt.
Tillägg 13.11.2010: På senare tid har jag oftast bytt ut kvargen mot turkisk yoghurt som ger en lite fylligare och lenare smak, kvarg är ganska sträv i smaken. Jag har då kallat fyllningen "jordgubbsmousse" då den ju inte innehåller kvarg. ;-)
* som ju allmänt kallas kesella i Sverige :-)
Tillägg 12.2.2010: Den här fyllningen tar god tid på sig att stelna, och den blir nästan bättre om man lägger till ett gelatinblad, dvs 5 st totalt.
Tillägg 13.11.2010: På senare tid har jag oftast bytt ut kvargen mot turkisk yoghurt som ger en lite fylligare och lenare smak, kvarg är ganska sträv i smaken. Jag har då kallat fyllningen "jordgubbsmousse" då den ju inte innehåller kvarg. ;-)