fredag 25 november 2011

Pepparkakstryffel

Nu börjar det blir dags att börja fundera på julgodis, eller hur? Nyligen kom det första numret av tidningen Leivotaan som är den översatta versionen av Hembakat (som man ju nog också får köpa i Finland) och där fanns ett recept på pepparkakstryffel som jag tyckte lät bra. Tycker man om chokladtryffel och pepparkakor gillar man nog de här också, fast de var så mäktiga att inte ens jag klarade av att äta väldigt många på en gång (inget dåligt med det förstås). Här är receptet på ca 20 st:
250 g mörk choklad
1 dl grädde
0,5-1 tsk pepparkakskrydda
1 tsk honung
1 tsk smör
0,5-1 dl kakao

Smält choklad, grädde, pepparkakskrydda och honung i en kastrull på riktigt svag värme under omrörning tills chokladen smält. Tillsätt smöret, blanda väl. Klä en lämplig form (t.ex. en frysask), ca 15*20 cm stor, med aluminiumfolie och häll smeten i den. Låt stelna över natten i kylskåp. Ta ut tryffel"plattan" ur formen och skär den i små fyrkantiga bitar. Sikta kakaopulver på en tallrik och rulla tryfflarna i pulvret. Förvara de färdiga tryfflarna i kylskåp i en ask med lock.