I helgen när vi hade besök ville jag pröva på något nytt och det blev ett recept på chokladrödbetsmuffins som visade sig vara riktigt lyckat. Man märkte inte någon rödbetssmak men rödbetan gav muffinsen en vacker färg och gjorde muffinsen mjuka och saftiga. För 12 st muffins kommer här är receptet på svenska också för den som är nyfiken:
125 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
200 g rå, finriven rödbeta (använd handskar när du river den!)
100 g vit choklad i bitar
2 dl mjöl
3/4 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
2 tsk snabbkaffepulver eller 2 msk starkt kaffe
2 dl socker
2 ägg
200 g rå, finriven rödbeta (använd handskar när du river den!)
100 g vit choklad i bitar
2 dl mjöl
3/4 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
2 tsk snabbkaffepulver eller 2 msk starkt kaffe
Blanda mjöl, kakaopulver, bakpulver och snabbkaffepulver. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt den rivna rödbetan, och kaffet om du använder sådant i stället för pulver. Tillsätt till sist chokladen. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 18-20 minuter.
Jag dekorerade mina muffins med lättvispad grädde och en marsipanblomma men i ursprungsreceptet gör de en glasyr gjord på lite rödbetssaft utblandat med florsocker.