söndag 19 december 2010

Hallonmarmelad

"Hallonmarmelad!" var sexåringens omedelbara svar när jag undrade vad jag borde göra för julgodis i år. Så, marmelad fick det bli, så som också förra året. Det är inte särskilt svårt att göra marmelad men man måste göra dem i god tid innan man vill äta dem eftersom de skall torka ganska länge i olika omgångar. Receptet har jag hittat i Gloria Ruoka & Viini 8/2009 och där hade man använt hjortron men jag hade alltså hallon. Beroende på hur stora bitar man gör får man mellan 20-30 bitar marmelad av detta.


2 dl vatten
1,25 tsk agar-agarpulver (finns på apoteket, åtminstone i Finland)
2 dl socker
200 g hallon (blir ca 1 dl puré)
0,5 tsk citronsaft

Dessutom ca 1 dl finkornigt strösocker

Mät upp vatten, agar-agar och socker i en kastrull. Koka upp blandningen under omrörning, låt sedan koka på svag värme utan lock i 30-45 minuter till sen blir tjock och sirapsaktig och det bildas tunna "trådar". Rör om nu och då medan blandningen kokar. Förbered hallonen under tiden. Koka hallonen i en annan kastrull ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil så att du får en slät puré. Ställ åt sidan.
Ta bort den sirapsliknande blandningen från spisen. Blanda ner hallonpurén och citronsaften. Häll blandningen i en fyrkantig plastask, t.ex. en frysask, ca 10 * 10 cm stor. Täck med lock eller färskfolie och låt blandningen stelna åtminstone två timmar i kylskåp.
Stjälp upp marmeladen på bakplåtspapper (lite får man skära runt kanterna med en vass kniv så att den lossar lättare). Skär marmeladen i tärningar och låt torka i rumstemperatur i minst 2 timmar. Rulla marmeladbitarna i socker och låt dem torka 2 dagar på bakplåtspapper i rumstemperatur. Sväng dem någon gång under torkningen, och sockra dem eventuellt en gång till. Förvara i ask med lock i rumstemperatur.