lördag 7 april 2012

Valnötsbrownies


Jag tycks aldrig få nog av olika recept på brownies, och de här var igen riktigt lyckade, nästan mera godis än brownies. Mycket mäktiga små bitar blev det av receptet som jag har hittat i Tårtor och bakelser från En Liten Smula av Therese Baalack. För ca 20 bitar behövs

100 g smör
100 g mörk (70%) choklad
2 dl finhackade valnötter
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
några korn salt

Glasyr
100 g mörk (50-70%) choklad
1 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör

Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Blanda ner övriga ingredienser. Häll smeten i en form på ca 20 * 20 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter (tror jag hade 20 minuter). Låt svalna.

Smält choklad och grädde i en kastrull på låg värme, rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen och blanda ner honung och smör. Rör till en slät smet.

Häll glasyren över kakan och låt stå kallt minst en timme innan den skärs i rutor. 

Det här är en riktigt kladdig kaka så mitt bästa tips för att kunna skära fina rutor är att ställa in hela kakan i sin form i frysen och låta den stå där minst ett dygn, ta fram den ur frysen och med hjälp av bakplåtspappret lyfta ut hela kakan på ett skärbräde och sedan skära den i rutor med en vass kniv.