Det här är en lättlagad och kompakt chokladkaka med mycket chokladsmak som gärna får ätas med vispad grädde eller vaniljglass. Receptet är en blandning av några olika recept jag hittat lite här och där, så här blev min variant:
200 g mörk (70 %) choklad
200 g smör
4 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl rörsockersirap
2,5 dl mjöl
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver
Smält smöret tillsammans med chokladen. Vispa ägg, socker och sirap så fluffigt det går. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och chokladblandningen. Häll i smord och bröad form (ca 22 cm) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och dekorera om du vill. Jag dekorerade med florsocker, körsbär och ett sidenband (förstås!).
För en kladdigare variant lämnar man bort bakpulvret, minskar mjölet till 1,5 dl och gräddar kakan lite kortare tid, kanske 25 minuter.