lördag 10 december 2011

Enklaste cupcakesreceptet

Det här måste vara det enklaste recept på cupcakes jag prövat, och också ett av de godare. Receptet är egentligen ett recept på tårtbotten (Marble cake ur Peggy Porschens bok Cake chic) men som så ofta med tårtbottenrecept funkar det bra till cupcakes också. På grund av mängden smör och socker och då de inte innehåller någon vätska blir cupcakesen ganska kompakta men har väldigt mycket smak.

Receptet passar bra både till chokladcupcakes eller ljusa cupcakes. De ljusa kan man gärna smaksätta med vanilj, eller varför inte rivet citronskal, någon krydda (kardemumma, kanel...), hackade nötter eller hackad choklad... För 10-12 stora cupcakes eller 20-22 minicupcakes behövs

100 g rumsvarmt smör
100 g finkornigt socker (vanligt funkar men det blir bäst med finkornigt!)
2 rumsvarma ägg
100 g mjöl eller 70 g mjöl och 30 g kakaopulver för chokladsmak
0,75 tsk bakpulver

Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kakaopulver i en skild skål. Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt äggen, ett i taget, under omvispning. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 180 grader i 16-20 minuter (kolla med en sticka efter 16 minuter).