Det finns många bra färdiga eller halvfärdiga vaniljkrämer/-såser att köpa som är enkla och snabba att använda. Men, om vill man ha en riktigt god vaniljkräm är det heller inte så svårt att göra egen (recept ur A Piece of Cake):
5 dl helmjölk
1 stång vanilj
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret och vispa krämen slät. Kyl krämen i isbad eller kyl.
En jättegod fyllning får man om man blandar ungefär halva mängden kräm med 3 dl vispgrädde som man vispat ganska hårt. Tillsammans med färska eller frysta bär (1-1,5 liter bär) räcker fyllningen till 2 lager i en tårta på 22-24 cm i diameter. Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite stadigare fyllning kan man blanda ner 2-3 blötlagda gelatinblad i den heta krämen.
1 stång vanilj
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret och vispa krämen slät. Kyl krämen i isbad eller kyl.
En jättegod fyllning får man om man blandar ungefär halva mängden kräm med 3 dl vispgrädde som man vispat ganska hårt. Tillsammans med färska eller frysta bär (1-1,5 liter bär) räcker fyllningen till 2 lager i en tårta på 22-24 cm i diameter. Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite stadigare fyllning kan man blanda ner 2-3 blötlagda gelatinblad i den heta krämen.