Vit marängsmörkräm som är en lyxigare variant av smörkräm är jättebra att spackla och spritsa med. Den här krämen som också kallas Swiss Meringue Buttercream finns det många olika recept på, jag har (förstås!) använt ett som jag hittat i A Piece of Cake. Här finns också en bra bildbeskrivning hur man gör den. Den är mer arbetsdryg än vanlig smörkräm men väl värd besväret om man vill ha en nästan vit smörkräm (t.ex. om man vill täcka en tårta med vit marsipan/sugarpaste) som dessutom är godare än vanlig då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket smör. För att spackla 3 normalstora (ca 24 cm i diameter) tårtor behövs:
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)
Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke.Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat. Detta skede tar åtminstone 10 minuter så jag rekommenderar att man använder hushållsassistent om man har en. Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.