måndag 22 december 2008

Glöggmoussetårta II

Den här glöggmoussetårtan gjorde jag till ett födelsedagskalas. Önskemålet var en helt likadan som den förra glöggmoussetårtan och att jag gärna fick skriva Grattis på. Den här är alltså helt lika som den förra förutom att denna är gjord på kexbotten gjord på pepparkakor i stället för på tårtbotten. Tårtan är dekorerad med blomma och blad i marsipan och spritsade mönster i vit choklad.

Juläppel

Fick ett önskemål om att göra en likadan tårta som äppeltårtan, jag tyckte i alla fall det passade bättre med ett rött äppel nu till julen.

Ljus sockerkaka
Äppelkvarg
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt och dekorerad med kavlingsmarsipan

lördag 20 december 2008

Födelsedagsmuffins med röda blommor

Några muffins till ett födelsedagskalas. Önskemålet var att de skulle se lika ut som chokladkaksfmuffinsen, och ni som läser min blogg har säkert märkt att jag gärna dekorerar muffins/cupcakes med blommor, så det önskemålet passade mig utmärkt :-). Muffinsen är mjuk chokladkaka II dekorerade med enkel chokladsmörkräm, blommor gjorda i sugarpaste och köpta pärlor.

fredag 19 december 2008

Födelsedagstårta med vinterträdgård

En födelsedagstårta som en kompis beställde till sina föräldrar som båda fyller år i slutet av december. Tanken var att den skulle avspegla båda föräldrarnas intressen: trädgårdsodling och cykling (och nu vet nog åtminstone Melle vem det handlar om ;-)). Men, eftersom (1) vi kom fram till att jag skulle göra en vintrig kaka och (2) jag inte riktigt kom på hur jag skulle modellera en cykel, blev cykeln en spade (på vintern kanske man ändå skottar mera snö än cyklar) :-). Proportionerna mellan gärdsgård-spade-granar-blommor är väldigt orealistiska, men de får kanske vara så på en tårta. Jag hade aldrig någon klar vision av hur tårtan egentligen skulle se ut, och därför vet jag inte heller vad jag tycker om slutresultatet...?

Ljus sockerkaka smaksatt med pepparkakskrydda
Svartvinbärsmousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med vit chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i sugarpaste och marsipan
"Snön" fluffy white frosting

Blommorna är jag ändå ganska nöjd med, även om vår fyraåring helt berättigat undrade varför det är blommor på en vinterkaka :-)
För att spaden och gärdsgården skulle blir så stadiga som möjligt är de gjorda runt spaghetti
Det var nog jätteklottigt att försöka få frostingen något så när snyggt på tårtan, inget jag kommer att göra flera gånger...

måndag 15 december 2008

Pepparkaksmuffins med mandel och lingon

De här pepparkaksmuffinsen fick barnens dagispersonal till eftermiddagskaffet idag :-). De är gjorda enligt grundreceptet på muffins smaksatt med 1 msk pepparkakskrydda och en påse (ca 80 g) rostade mandelflarn. Muffinsen är dekorerade med marsipan, sugarpaste och kristyr. Under marsipanen har jag satt ett tunt lager vit marängsmörkräm smaksatt med lingonsylt.

Den här gången tog jag loss alla muffins ur formarna eftersom de igen lossade från kanterna, och så har jag övat spritsa lite igen...

söndag 14 december 2008

Pingutårta

En Pingutårta till en flicka som fyller tre och som tycker om Pingu. Pingu är populär hemma hos oss också och nu har jag också haft anledning att titta på Pingu :-). Det var jätteroligt att göra den här tårtan (också)!

Chokladsockerkaka (stora kakan) och ljus sockerkaka (lilla kakan)
Hallonkvarg (gjord som hallonmousse, men färskosten utbytt mot 200 g vaniljkvarg)
Chokladmousse gjord på mjölkchoklad
Spacklad med vit marängsmörkräm
Stora kakan täckt med kavlingsmarsipan som jag färgat vitare, igloon täckt med sugarpaste
Dekorationerna gjorda i marsipan, modelling paste och sugarpaste
Snöhögarna runt igloon och dekorationskanten kristyr
"Vattnet" är pyntgelé (Dr Oetker, finns att köpa i större matbutiker)

lördag 13 december 2008

Stjärngossetårta och stjärncupcakes

En födelsedagstårta till en liten Mika som fyller ett år idag på Luciadagen. Önskemålet var (förstås!) att tårtan skulle vara dekorerad med stjärngossetema, och det var ett härligt tema att utgå i från. Själva tårtan skulle vara en chokladig chokladtårta.

Mjuk chokladkaka II
Nutellakräm
Hallonsylt
Täckt med chocolate fudge glaze
Dekorationerna gjorda i sugarpaste (köpt) och flower paste
Dekorationskanten spritsad i vit chokladsmörkrämMarginaljustera
Så här såg stjärngossen ut innan jag lyckades söndra den när jag packade tårtan och inte tänkte på att tårtan var ganska hög och stjärngossen föll omkull och gick sönder när jag satte locket på kaklådan. Som tur hölls huvudet helt och kroppen gick snabbt att göra om medan min man putsade händerna och armarna från överflödig chokladglasyr. Den slutliga stjärngossen blev ungefär likadan men står på en massa små dekorationsstjärnor i ett försök att dölja sprickan i chokladglasyren. Nu har jag lärt mig att kolla höjden på tårtorna innan jag sätter locket på...!

Förutom tårta gjorde jag också morotscupcakes dekorerade med cream cheese frosting och små stjärnor, de minsta stjärnorna är köpta, de större har jag gjort i flower paste. Men vet någon vad det beror på att cupcakesen lossade från pappersformarna efter bara några timmar (syns på några på bilden)? Det ser ju lite tråkigt ut, nästan som om vi hade gått och provsmakat dem...

Ettårstårta med vintertema

En födelsedagstårta till en liten Isak som fyller ett år. Önskemålet var en tårta med vintertema då Isak lär tycka mycket om snö. Det var roligt att göra en vintrig tårta speciellt som det inte finns nån snö ute... Hoppas bara födelsedagsbarnet inte blir rädd för snögubben som kanske hade varit sötare om han haft en vanlig mun i stället för "knappar" ;-).
Ljus sockerkaka
Blåbärsmousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med vit chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i sugarpaste (köpt)
Dekorationskant spritsad i kristyr


torsdag 11 december 2008

Julfesttårtor med rosett och gran

Två tårtor till en julfest

Chokladsockerkaka smaksatt med mörk (70 %) apelsinchoklad
Apelsinmousse
Chokladmousse gjord på mörk choklad
Spacklad med vit marängsmörkräm smaksatt med mörk (70 %) apelsinchoklad
Täckt med kavlingsmarsipan
Dekorationerna gjorda i marsipan, sugarpaste* och kristyr

* För första gången provade jag köpt sugarpaste (Städter) och visst gick det jättebra att göra dekorationerna i den! Smaken var jag dock inte så förtjust så om jag skall täcka tårtor med sugarpaste kommer jag nog att (försöka) göra egen i fortsättningen också.

lördag 6 december 2008

Självständighetstårta II

Den här tårtan är också till en självständighetsmiddag. Önskemålet var att den skulle vara dekorerad med Finlands flagga och vita och blåa blommor, och fyllningen är en favorit i repris :-). Tårtan är täckt med sugarpaste som för en gångs skull lyckades ganska bra, och visst är kritvit sugarpaste vacker jämfört med vit marsipan som är ganska gulvit i färgen.

Chokladsockerkaka
Nutellakräm
Nougatgrädde
Spacklad med vit chokladsmörkräm
Täckt med sugarpaste
Blommorna och flaggan gjorda i flower paste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Blommorna har jag gjort enligt Sofiellas utmärkta anvisningar, även om jag inte följde dem till punkt och pricka :-)

Självständighetstårta I

Den här tårtan gjorde jag till en självständighetsmiddag. Enda önskemålet angående tårtan var att den skulle vara vit och blå, så då jag länge haft lust att göra en tårta med riktigt stora blommor på passade jag nu på att göra en sådan. Tårtan är nog rätt så inspirerad av denna fina tårta O'Holy Sweet. Fyllningen försökte jag göra så finländsk som möjligt ;-).

Ljus sockerkaka smaksatt med pepparkakskrydda
Lingonmousse
Kinuskisås (kokad på 1 dl grädde och 1 dl farinsocker)
Spacklad med italiensk marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Blommorna gjorda i modelling paste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Jag tycker det är svårt att fota hela tårtor nu när det är så mörkt överallt så därför har jag många små detaljfoton i stället :-)

torsdag 4 december 2008

Glöggmoussetårta

Det var igen dags att baka något till samma möte som jag bakat lingonvaniljmoussetårtan och citron-yoghurtcupcakesen till. Den här gången var önskemålet en moussetårta med smak av jul, och det blev en glöggmoussetårta på tårtbotten smaksatt med pepparkakskrydda.

Glöggmoussen kan man ha som fyllning i vanliga tårtor också, och för två lager i en tårta på 20-22 cm i diameter behövs

200 g vaniljkvarg
200 g färskost, t.e.x med vaniljsmak
½ tsk pepparkakskrydda
2 -3 msk socker
1 dl glöggkoncentrat
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blanda kvarg, färskost, pepparkakskrydda och socker. Vispa grädden. Blötlägg gelatinbladen. Värm upp glöggen och smält de blötlagda gelatinbladen i den heta glöggen. Blanda långsamt glöggblandningen i kvarg-färskostblandningen. Vänd till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt eventuellt moussen stelna en aning innan du fyller tårtan.

Ovanpå tårtan har jag gjort en glöggelé på 1 dl glöggkoncentrat, 0,5 dl vatten och 3 gelatinblad. Av någon anledning blev ytan gelén inte så jämn och fin jag tänkt mig ut. En orsak var kanske p.g.a. att moussen hann stelna lite för mycket innan jag fyllde formen och ytan på själva moussen inte blev jämn, en annan orsak kan vara att gelén var aningen för varm när jag hällde den på moussen och moussen har blandat sig lite med gelén. Men, för en gångs skull är jag glad över mörkret ute och inne, då alla små skavanker inte syns lika bra ;-).

Tårtan är dekorerad med blommor gjorda i flower paste. Med god fantasi kanske man ser att blommorna skall föreställa julrosor :-). Blommorna har jag igen satt på krossad vit choklad och det spritsade mönstret är gjort i vit choklad. Tårtan hade kanske varit vackrare utan det spritsade mönstret men jag ville öva mig på att spritsa...

söndag 30 november 2008

Födelsedagstårtor till Emelie och Fredric

De här två tårtorna gjorde jag till ett födelsedagskalas där en pappa med dotter firades samtidigt, och därför är tårtorna också helt olika :-). Emelies tårta fick gärna vara så rosa och flickaktig som möjligt, och ett sådant önskemål är alltid lika skoj att (försöka) uppfylla. Fredrics tårta dekorerade jag med noter och en G-klav då jag fick veta att han en av hans hobbyn är musik.

Emelies tårta
Ljus sockerkaka
Vaniljmousse smaksatt med päronarom
Päronbitar
Spacklad med italiensk marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorartionerna gjorda i flower paste, marsipan och kristyr

Fredrics tårta
Ljus sockerkaka
Lemon curd-mousse
Jordgubbar och blåbär
Spacklad med italiensk marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i flower paste, marsipan och kristyr

fredag 28 november 2008

Chokladcupcakes med rosor


Jag bakade några cupcakes idag då jag (igen) ville prova ett nytt recept på chokladcupcakes. Jag hade ganska höga förväntningar på detta recept då jag på My Sweet & Saucy sett de här fina cupcakesen som ser så goda ut. De är gjorda enligt detta recept men jag måste säga att jag inte blev så förjust i smaken i alla fall, och jag kommer knappast att göra enligt samma recept flera gånger (de gick nog bra att äta den här ena gången trots allt ;-)).

Jag dekorerade cupcakesen med chokladmousse gjord på vit choklad och marsipanrosor och -blad så att de skulle matcha de fina formarna från Kalasform jag köpte för ett tag sedan (formarna finns att köpa bl.a. på Stockmann). Mönstret på formarna syns lite dåligt på bilden men det är alltså en rosa ros och gröna blad mot rosa-vitrandig bakgrund.

söndag 23 november 2008

Doptårta till Lauri


Doptårta med en sovande baby till en liten Lauri

Ljus sockerkaka
Jordgubbsvaniljmousse
Spacklad med italiensk marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i marsipan, modelling paste och flower paste
Dekorationskant spritsad i kristyr