söndag 12 juni 2011

Bröllopstårtor till Cecilia och Mikko

Igår gifte sig min mans kusin Cecilia med Mikko och jag var väldigt glad över att få förtroendet att göra tårtan till festen. Jag hade fått en ganska noggrann beskrivning av hur tårtan skulle se ut: en vit tårta i tre våningar dekorerad med vita rosor och ljusblå och ljuslila blommor, enligt blommorna i brudbuketten, och namn och krusiduller i vitt. Ovanpå tårtan kom ännu ett brudpar av plast som brudparet skaffade själva.

Jag måste säga att jag var väldigt glad över önskemålen då det är just den här typen av tårta jag länge velat göra - se t.ex. vad jag skrivit här och här. Det var ungefär som roligt som jag tänkt mig att göra tårtan och jag är nästan nöjd med slutresultatet - helt nöjd blir jag nog aldrig... Dekorationerna blev jag nöjd med men en lite rakare och överlag mera fulländad helhet hade jag önskat mig, men kanske det lyckas bättre nästa gång jag gör den här typen av tårta. :-)

Tårtan var stor och väldigt tung, beräknad för 90 personer och den skulle nog har räckt till 100. Det var första gången jag gjorde en tårta i tre våningar och eftersom festen var ute på vackra Sveaborg och tårtan skulle klara både kullerstensgator och färja monterade och dekorerade jag den klart först på festplatsen. Den här gången hade jag rejält med stödpinnar mellan tårtorna, i tvåvåningstårtor brukar det funka bra utan.

För några veckor sedan gjorde jag ju en liten testtårta för att testa en ny kombination av fyllningar och det var just fyllningarna till den här tårtan brudparet testade. Kombinationen fick godkänt och bröllopstårtan bestod av ljusa tårtbottnar (till båda tårtorna gick det åt sammanlagt 27 ägg) fylld med tranbärsmousse (gjord enligt receptet på svartvinbärsmousse) och kinuskimousse, spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med Kåkås extra vita marsipan. Igen kunde jag konstatera att marsipanen var hur bra som helst att kavla, och den var dessutom perfekt att göra rosor av. Det var första gången det inte alls kändes svårt att att göra rosor och det var nog delvis marsipanens förtjänst.

För säkerhets skull gjorde jag en liten reservtårta som samtidigt var glutenfri. Den gjorde jag klart hemma så därför är bilderna på den lite annorlunda än på stora tårtan.

Till festen gjorde jag förutom tårtorna också ca 90 morotscupcakes (utan nötter) med cream cheese frosting, dekorerade som brudpar, jag hade fått en bild på liknande cupcakes som sedan jag tog modell av. En hjärformad pepparkaksform visade sig vara bästa hjälpmedlet för att få rätt form på både klänningen och skjortan. De spritsade dekorationerna är kristyr.

Till sist vill jag ännu skicka ett litet tack till mina svärföräldrar som tog hand om barnen under några dagar när jag jobbade med tårtorna, utan den hjälpen hade det inte blivit mycket gjort. Hur roligt det än är att göra tårtor blir det ibland lite stressigt att försöka få ihop allting utan större missöden p.g.a. otåliga stora barn och en klättrande ettåring. Nu var det riktigt roligt att få pyssla på i köket i lugn och ro och jag blev överraskad över hur snabbt det egentligen går att få jobbet gjort när det inte blir avbrott en gång i minuten. ;-)

Som avslutning ännu en bild på Cecilias vackra bukett:

onsdag 8 juni 2011

Lasersvärdsmuffins

Vår äldsta pojke fyller sju år på midsommardagen så han hade sitt kompiskalas lite i förväg, och det var nog roligt för honom att få fira lite redan nu då lillebror firades så mycket förra veckan. Jag ville nu baka något till kalaset och trots att mina barn för länge sedan tröttnat på allt bakande fick jag den här gången fin assistens av födelsedagsbarnet själv, både i planerandet och utförandet. Star Wars är väldigt inne just nu så vi kom på att göra muffins dekorerade med röda och blå lasersvärd, och för att det inte skulle bli onödiga diskussioner om vem som skulle få med blå och vem med röda svärd fick det bli av båda på varje muffins. Muffinsen är hallonmuffins och ovanpå har jag spritsat lite mascarponefrosting (med philadelphiaost i stället för mascarponeost) för att få svärden att hållas på plats.

Samtidigt måste jag berömma Dr Oetkers muffinsformar som jag köpt i Danmark när vi var där på semester tidigare i år, de var väldigt stadiga och höll formen och färgen perfekt under gräddningen. Undrar när och om de kommer till Finland?

söndag 5 juni 2011

Elins namnfestdekoration

Trots att det är examensveckoslut det här veckoslutet har jag i år inte hunnit göra några examenstårtor alls, men när Elin som är lillasyster till en förskolekompis till vår sexåring skulle firas med en namnfest ville jag i alla fall gärna en dekoration till hennes tårta (som jag inte hann göra).

Önskemålet var en baby som sover i en vit blomma, och färgskalan fick gärna vara just vit, gul och grön. Då det nu äntligen blivit sommar tänkte jag att babyn klarar sig bra i bara en liten sparkdräkt utan ärmar och ben, och babyns frisyr blev en liten tuppkam som Elin också har. Namnskylten och blomman är gjorda i sockermassa, resten av dekorationen är marsipan.

Enklaste kladdkakan

Till kompiskalaset som Robin hade i veckan som gick gjorde jag, i stället för tårta, en vanlig kladdkaka som nog vanligtvis går bättre hem hos barn än tårtor. Och visst hade kakan bra åtgång även om barnen nog hade ganska bråttom att äta.

Jag gör ganska (läs: för) ofta kladdkakor men har visst inget recept på sådana i bloggen, så mest för min eget minne skriver jag in det jag använde den här gången. Receptet som kort och gott kallades Kladdkaka var lagom för en form på 20 cm i diameter.
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner socker och ett ägg i taget, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad (jag "bröade" med kakaopulver, det blir finare kant på det sättet) form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Gör gärna kakan i god tid, den blir godare om den får stå i kylen ett dygn eller två innan servering. Dekorera om du vill. Själv tycker jag det är godast med vispad grädde till, men vaniljglass passar också.

onsdag 1 juni 2011

Brownies med m&m's

Robin hade också beställt likadana "muffins med chokoknappar på" som jag gjorde förra året till hans kalas, men för omväxlingens skull gjorde jag i stället brownies enligt detta recept som jag strödde med m&m's innan gräddningen. Jag hade tänkt att slutresultatet skulle bli prickiga färgglada brownies men till min besvikelse sjönk så gott som alla chokladknappar igenom smeten under gräddningen så det blev små överraskningar när man åt browniesen i stället. ;-) Jag undrar om det skulle funka bättre att strö över dem först efter ungefär halva gräddningstiden?

måndag 30 maj 2011

Robins Ninjagotårta

Idag fyller vår mellanpojke Robin fem år och han önskade sig en tårta med legotema men "du får själv bestämma om du gör med Star Wars, Batman, Hero Factory eller Ninjago" . Jag har faktiskt aldrig gjort någon legotårta (konstigt egentligen med tanke på vilka legoentusiater våra pojkar är) men nu fick jag alltså chansen och valde Ninjago som varit årets legonyhet och väldigt pop bland både yngre och lite äldre barn. Av Ninjagofigurerna valde jag Jay som är blå och han fick stå på sin vita snurra tillsammans med sitt gyllene spjut. Den som vill veta hur orginalet ser ut kan titta t.ex. här.

Jag kämpade nog en hel del med Jay innan jag ens kunde tänka mig att placera honom på en tårta och jag kan inte ännu heller bestämma mig för om jag kan vara nöjd eller inte. Proportionerna var svåra, för att inte tala om masken. Men nu har jag nog lärt mig en del för eventuella kommande legogubbar.
Det finns inget Robin gillar så mycket som choklad så tårtan bestod av Sara La Fountaines chokladbotten fylld med två tunna lager ultimate chocolate frosting (att han sen ändå inte hann äta nån tårta på sitt kalas är en annan sak...). Den var spacklad med vit chokladsmörkräm (recept här) och täckt med sockermassa/marsipan. Dekorationerna marsipan.


söndag 29 maj 2011

Liten testtårta

Den här tårtan gjorde jag för att testa främst en ny marsipan och en annan version av dekorationsark gjorda av sockermassa, s.k. malty sheet, och så testade jag också nya mönsterlinjaler som jag skaffade för ett tag sedan. Fyllningarna var också delvis nya men om dem skriver jag mer en annan gång.

Marsipanen var Kåkås extra vita marsipan som i Finland finns att köpa åtminstone på Roberts. Som man ser på bilden är den så gott som vit så man behöver inte färga den vitare själv, och väldigt mjuk och behändig att kavla var den också så den gick godkänt.Dekorationsarket "malty sheet" tyckte jag också om; även om det var lite tråkigare (inte lika blankt och slätt) som dekorationsarket icing sheet till utseendet, tyckte jag bättre om att använda det här. Det kändes inte lika skört, och det var inga problem att fästa en remsa av det runt tårtan. Hjärtanen på tårtan testade jag göra på två olika sätt: dels kavlade jag ut marsipan, lade arket ovanpå och tryckte sen ut ett hjärta - det här gick väldigt lätt - dels testade jag också trycka ut samma dekoration direkt ur arket men det funkade inte alls och jag fick ta en sax till hjälp för att få ut hjärtat. På bilden är hjärtat till vänster gjort enligt första metoden och jag tycker också man ser på det att det var enklare att göra, det blev snyggare. Så småningom kommer Strössel & annat att få in dekorationsark av sockermassa till försäljning, så den som är intresserad av sådana får hålla utkik där.

Mönsterlinjalerna som jag också tyckte mycket om var de här och med hjälp av dem har jag gjort krusidullerna på kanten av tårtan. Tror att jag kommer att få mycket användning för dem!

onsdag 25 maj 2011

Bamsegruppens våravslutningstårta

Idag höll Bamsegruppen sitt sista möte innan sommarpausen och en tårta var önskemålet. Förutom att det gärna fick komma fram någonstans på tårtan att en av deltagarna har födelsedag i morgon fick jag fria händer. Jag tyckte att glada somriga dekorationer passade bra, och födelsedagsjubilaren blev ihågkommen med ett litet paket. Och ja, det var ju den här tårtan jag skrev om redan här, tårtan fick alltså ett band gjord av prickig icing sheet runt kanten, och den är täckt med den perfekta sockermassan. :-)

Tårtan bestod i övrigt av ljus tårtbotten fylld med jordgubbsrabarbermousse. Dekorationerna är gjorda i marsipan.

Den här gången blev det salta tilltugget en paj med kallrökt lax och purjolök. Och nu har jag gjort den egen kategori för Bamsegruppens bakverk så jag har alla samlade på samma ställe.

tisdag 24 maj 2011

Test: Dekorationsark av sockermassa och ny sockermassa

Jag var väldigt glad över att Pehrnilla som har webbutiken Strössel & Annat frågade om jag - tillsammans med några andra tårtbloggare - ville testa en ny produkt hon håller på att ta fram, mönstrade ark av sockermassa som man kan använda för att dekorera t.ex. tårtor och kakor. På tårtan ovan har jag testat ett s.k. icing sheet och även om det inte var helt okomplicerat att använda (främst för att det är mycket skört) tyckte jag det gjorde tårtan (som ni ser mera av en annan dag) lite utöver det vanliga och jag är nöjd med slutreslutatet.

Den som vill veta mera om hur man använder arken hittar fina tips hos t.ex. Linda och Karin.

Samtidigt som jag testade arket passade jag också på att testa en sockermassa Strössel & Annat säljer och som lovprisats av så gott som alla som testat den. Nu kan jag sälla mig till den skaran. :-) Sockermassan var verkligen jättebra, elastisk och smidig och perfekt att kavla.

söndag 22 maj 2011

Rabarberpaj

Vi har hela familjen haft en kort semester men väl hemkomna insåg jag att det är dags att bosätta sig i köket igen då det finns en del små och större bakprojekt att ta itu med de närmaste veckorna, eller egentligen ända fram till midsommar. Bl.a. fyller båda våra äldsta pojkar snart år i tur och ordning och deras tårtbeställningar är inte de enklaste. ;-)

Jag har i alla fall börjat enkelt med en raberberpaj då jag igår fick en massa rabarber som barnen plockat åt mig. Själv tycker jag att en helt vanlig smulpaj är den godaste rabarberpajen och enkel att göra är den ju också. Den här är ändå lite annorlunda då jag ville få slut på diverse förpackningar med olika innehåll och det blev en riktigt lyckad variant. Glutenfri råkade den dessutom bli. Här är receptet:


Rabarber, skalad och skuren i bitar, så att det täcker bottnen av en pajform ordentligt
175 g smör
1,5 dl rörsocker flor
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosflingor
2 dl havremjöl (Provenas, naturligt fritt från gluten)

Bred ut rabarbern i pajformen. Blanda ihop det kalla smöret med de torra ingredienserna och fördela smeten över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Servera t.ex. med vispad grädde.


Vi åt pajen med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

måndag 16 maj 2011

Natalies Doratårta

Nicolas storasyster Natalie firade sin femårsdag igår. Natalie är mycket förtjust i Dora Utforskaren, en helt ny bekantskap för mig. Dora verkar i alla fall vara en glad och färggrann figur som gör sig bra på en barntårta. Som vanligt när jag skall göra lite svårare kända figurer valde jag att göra en platt figur, modelleringarna sparar jag helst till fantasifigurer.

Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med jordgubbskvarg. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna var också främst marsipan. De spritsade dekorationerna är spritsade i smörkräm med en liten bladtyll.

Nu kommer jag inte att göra några tårtor på ett dag, nästa tårta blir först om några veckor. Men någon liten uppdatering blir det nog under tiden i alla fall, det finns ju annat än tårtor att baka. :-)

söndag 15 maj 2011

Wilmers doptårta

Helgens tredje och sista dop/namnfesttårta var till Wilmer som också döptes igår. En ljusgrön tårta med vita och blå blommor, namnet i vitt och en storasyster och en baby i famnen var utgångspunkterna. Jag studerade Rouva Vs fina doptårtor lite extra på när jag gjorde den här tårtan, hon har gjort många varianter med ett storasyskon tillsammans med en baby.

Trots att jag har gjort en hel del doptårtor har jag aldrig gjort en baby i dopklänning men nu passade jag på att fråga om jag skulle få göra en sådan och det fick jag gärna.

Vår fyraåring, som är dagiskompis med Wilmers storasyster, menade att flickan på tårtan nog inte är bra gjord då hon inte har lockigt hår som Wilmers storasyster har. Men håret är ju kammat här så därför syns inte lockarna. ;-) Håret var annars det som jag hade mest problem med, jag försökte mig på en del olika frisyrer innan det blev den här enkla varianten.

Tårtan bestod av ljus tårtbotten, vaniljmousse och hemgjord jordgubbssylt. Den var spacklad med mjuk smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna var också marsipan, delvis utblandad med lite sockermassa. Runt kanten ett sidenband.

lördag 14 maj 2011

Namnfesttårta och cupcakes till Adrian

Adrians namnfest har firats idag med en tårta som gärna fick vara en blandning av Neos och Joels doptårtor. Jag prövade på en lite annorlunda filt till babyn den här gången och kavlade in orange cirkar i den bruna filten. Båda våningar har rosetter runt kanten fast de syns inte så bra (eller inte alls) på bilden.

Tårtan var stor, beräknad för ca 40 personer. Den bestod av mjuk chokladkaka II fylld med svartvinbärsmousse och var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj, och täckt och dekorerad med marsipan.
Till festen gjorde jag också 60 st mini-brownie cupcakes med den ultimata chokladfrostingen dekorerade med orange bollar i marsipan. För att få lite omväxling i spritsandet är frostingen spritsad med en smal rund tyll med en öppning på 7 mm.

Turkosa doptårtor

En liten pojke döps idag och en likadan tårta som Leos var önskemålet. Babyn och nallen gjorde jag därför så gott som identiska som till Leo men blommorna blev lite annorlunda, liksom färgerna på några detaljer. Jag funderade länge på hurdana blommor jag skulle göra den här gången och fastnade sen för en tjock och rund modell som jag tyckte passade ihop med babyn och tossorna som finns på den andra tårtan.

Knappen på bandet är fastsydd den här gången:
Det behövdes två tårtor till dopet så den andra är gjord i samma stil men med babytossor som dekoration. Designen är nog väl bekant för mina läsare. ;-)

Babyns namn var ännu inte bestämt då tårtorna avhämtades så därför ser de lite tomma ut. Men plats för namnet är reserverad och jag fick skicka med lite grön marsipan så det skulle vara möjligt att modellera ihop namnet på tårtorna ännu innan serveringen.

Båda tårtorna är lika till innehållet och består av ljus tårtbotten, jordgubbskvarg och vaniljmousse. De är spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta och dekorerade med marsipan.

måndag 9 maj 2011

Tårtor med vitsippor och blåsippor

Idag är det mammas tur att gå i pension och hon ville bjuda sina arbetskamrater på tårtor sista arbetsdagen. Mamma önskade sig tårtor dekorerade med vitsippor och blåsippor och nu när det är den absolut vackraste vitsipps- och blåsippstiden passade det ju väldigt bra.

Jag gjorde en lite större variant av blommorna än de jag gjort t.ex. här, och jag tycker nästan blommorna blev finare som större, kanske för att de kommer fram på ett annat sätt.

Båda tårtor är likadana till innehållet och består av ljus tårtbotten, blåbärsmousse och chokladmousse gjord på vit choklad. De är spacklade med mjuk smörkräm och täckta med marsipan. Blommorna och bladen som gjorda av marsipan (blåsipporna och bladen) och sockermassa (vitsipporna) är sprayade med glitterspray.