lördag 31 december 2011

Lyckligt nytt år!


Till samma (eller tja, inte samma, men årets version av samma) nyårsmiddag som upprepas vart tredje år och som jag senast gjorde denna tårta till önskades det i år en vit tårta med nyårslyckor, fyrklöver och det nya årtalet. Så kunde jag inte låta bli att lägga till en liten nyckelpiga, den är ju också en lyckosymbol.

Mycket smak och framför allt chokladsmak fick tårtan ha så den bestod av tårtbotten smaksatt med kakao och snabbkaffepulver och mörk chokladmousse med ett tunt lager lemon curd under varje lager chokladmousse. Den var spacklad med chokladfudgefrosting och täckt med marsipan. Dekorationerna marsipan, sockermassa och sidenband. Texten, årtalet och nyårslyckorna är penslade med pärlemorpulver utspätt med minimalt med vatten.


Med den här tårtan passar jag på att önska alla ett gott nytt år!

Mörk chokladmousse


Den här chokladmoussen är en av de godaste jag smakat, och passar både som fyllning i tårtor och som efterrätt. Idéer till receptet har jag plockat lite härifrån och därifrån, det jag letade efter var recept som innehöll äggulor (gör fylligare och lenare smak än utan) men där äggulorna skulle upphettas då jag inte riktigt tycker om att ha råa ägg i fyllningar. Testvarianter av moussen har jag använt i bl.a. i den här och de här tårtorna. Receptet kan verka lite omständigt men jag tycker moussen är värt sitt arbete. Den här mängden räcker ungefär till två lager fyllning i en tårta på 20-22 cm i diameter:

4 dl grädde
200 g mörk choklad (bäst med en kakaohalt på 45-60 %, har man mörkare choklad får man ta lite mindre mängd choklad)
2 äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk

Vispa grädden och ställ i kylskåp. Mät upp chokladen i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en värmetålig skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan över ägg-mjölkblandningen i en annan kastrull, hetta upp medan du vispar noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara nästan. Häll den heta äggmjölken över chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur och tillsätt sedan den vispade grädden. Om du använder moussen i en moussetårta kan du hälla den i formen genast, använder du den som fyllning i tårta eller som efterrätt får den gärna stelna några timmar i kylskåp innan du använder den.

fredag 30 december 2011

Världens godaste chokladkaka


Jag behövde en riktigt god chokladkaka att ha som efterrätt när vi hade middagsgäster idag och för att inte bli besviken igen googlade jag på "maailman paras suklaakakku" ("världens godaste chokladkaka") och det första recept som kom upp var den här chokladkakan av Sikke Sumari. Sikke Sumari brukar ha bra recept och jag tror faktiskt den här kan få kallas världens godaste, så god var den. Och hur enkel som helst att göra:

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl kakaopulver
3 dl socker
2 dl farinsocker
200 g hackad choklad, jag hade mjölkchoklad
200 g smält smör
4 ägg
1 dl espresso (jag hade vanligt starkt bryggkaffe)

Blanda alla ingredienser. Häll i en smord och bröad form (22 cm i diameter) och grädda i 180 grader i 25-30 minuter (den får vara lite lös i mitten). Låt kallna, helst över natten i kylskåp.


Den här kakan var verkligen lite extra allt och får därför bli mitt bidrag till Månadens sötsak med samma tema.

manadens sotsaker Månadens sötsak


torsdag 29 december 2011

Durumbröd


Bloggens första bröd fick så fint mottagande så här är nu redan nästa bröd, igen enligt ett recept som jag hittade hos Jonna. Det här brödet är mycket enkelt att göra och kräver minimalt med arbete men nog lite tid. Gott blev det! Receptet låter så här:
500 g vatten (kallt)
15 g jäst
600 g vetemjöl
150 g durumvetemjöl
20 g havssalt

Blanda alla ingredienser och knåda med hushållsassistent 20 minuter eller dubbel tid för hand. Flytta över degen i en oljad skål och låt jäsa i rumstemperatur i två timmar eller i kylskåp över natten. Forma två runda bröd av degen och jäs under duk 1-1,5 h. Jag jäste mina direkt på arbetsbänken men Jonnas bröd blev väldigt fina när hon jäste dem i brödkorgar. Värm ugnen och en plåt till 250 grader. Flytta bröden på plåten (på bakplåtspapper) och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda ca 30 minuter och låt svalna på galler.


tisdag 27 december 2011

Julens bakverk, del II: Cupcakes med saffran och kokos


Till julen gjorde jag också saffrans-kokoscupcakes som är enkelt dekorerade med grädde, kokosflingor och vita blommor i sockermassa. Receptet på cupcakes var Leilas men trots det blev inte de här heller så goda som jag hade tänkt mig. Jag var besviken över att kokossmaken i själva cupcakesen inte märktes alls, och ändå hade jag förutom kokosflingor också kokosgrädde i stället för mjölk i smeten. Nu gäller det nog att baka något riktigt gott till näst!

måndag 26 december 2011

Julens bakverk, del I: Minibakelser


Tack för alla julhälsningar! Julen är inte slut ännu men här kommer i alla fall den utlovade rapporten över julens bakverk, olika minibakelser blir det nu. På bilden ovan snöbollar som var goda om än lite för hårda (hade föreställt mig mjukare bollar), och lika goda som bountybollarna var de inte. Mellersta bilden föreställer pepparkaksformade brownies, jag hade alltså ur en stor form brownies tagit ut små browniebitar med hjälp av pepparkaksmått. Receptet på brownies var ett jag inte hade prövat förut och även om de blev goda tycker jag de här eller de här är mycket godare. Browniebitarna är dekorerade med smält mörk choklad och julströssel.


På bilden nedan minicupcakes med tranbär och kinuskifrosting. Receptet på cupcakes var det här men då med tranbär i stället för äppel. Det blev så där mellangoda cupcakes tycker jag, men så har jag också på senare tid haft svårare och svårare att hitta bakverk jag tycker riktigt riktigt mycket om...en hobbyskada? Eller kanske det bara har blivit för mycket av det goda? Frostingen är pudrad med tranbärspulver som man inte märkte så mycket av i smaken men som jag tycker gjorde mycket för utseendet. Hjärtanen är gjorda i sockermassa. En till rapport kommer i morgon!


onsdag 21 december 2011

God Jul!

Med mintchokladfudge som visade sig bli årets godaste julgodis och mina favorittomtedekorationer (kanske inte helt svårt att gissa varför) tar jag nu jullov från bloggen och önskar alla läsare en god jul! Återkommer efter julen med rapport över juldagarnas bakverk.

tisdag 20 december 2011

Pepparkaksbröd

Dags för bloggens första bröd! Jag bakar ganska gärna bröd, också, men det blir mest ganska fantasilösa semlor (alltså inte semlor utan frallor (rätt?)) eller matbröd och eftersom kriterierna för att något skall publiceras här i bloggen är att det skall smaka sött (eller ja, så har jag tänkt det i alla fall) så finns de inte här. Nu senast gjorde jag i alla fall ett bröd som nästan kan klassas som sött och som är så gott att jag absolut vill dela med mig av receptet som jag hittade hos Jonna. Pepparkaksbrödet passar extra bra nu till julen och det var väldigt enkelt att göra, man får bara komma ihåg att det skall jäsa länge i olika omgångar. För att få två goda bröd behöver du:

Steg 1 (som Jonna kalla för kuumajuuri, det är väl skållning det är fråga om):
200 g rågmjöl
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
1,5 tsk ingefära
300 g hett kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över det heta kaffet och blanda till en jämn gröt. Täckt med färskfolie och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat. (Jag lät min stå över natten. Roten håller i kylskåp i tre dagar).

Steg 2:
Degen från steg 1
300 g vatten
250 g rågmjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl
200 g mörk sirap
25 g havssalt

Blanda vatten, rågmjöl och jäst med degen från steg 1. Knåda 10 minuter i hushållsassistent eller dubbel tid för hand. Låt degen vila en timme. Tillsätt mjöl, sirap och salt och knåda i maskin ytterligare 10 minuter. Låt degen vila en timme. Fyll två smorda brödformar med degen och låt jäsa 1,5-2 timmar. Grädda sedan bröden i 180 grader i knappa 60 minuter. När bröden svalnat plastar du in dem i färskfolie och låter stå till följande dag så jämnar smakerna ut sig. Men det är absolut inget fel på dem som nygräddade heller.

Och vem vet, kanske det blir flera bröd på bloggen i framtiden? Måste kanske ändra på mina kriterier... Nya kategorier för både bröd och brödrecept öppnade jag i alla fall.

måndag 19 december 2011

Vinbärsmarmelad

"Det blir ingen jul om du inte lagar marmelad" sa vår sjuåring och den risken vill man ju inte ta så det blev att koka marmelad i år igen. Jag använde samma recept som förra året men för att få omväxling bytte jag ut hallonen mot röda och svarta vinbär. Hallon är godare men de här blev också godkända. För att säkert ha tillräckligt marmelad har jag gjort två omgångar och andra gången dubblade jag receptet och det gick bra det med, man får bara koka blandningen med socker och agar-agar mycket längre, över en timme tog det innan den var färdig. Nu har vi nog tillräckligt marmelad för det här julen, skulle jag tycka.


söndag 18 december 2011

Hasselnötstryffel

Hasselnötter och choklad brukar ju passa jättebra ihop och det här godiset var inget undantag. Man hittar en trevlig överraskning när man äter tryffeln, en hel hasselnöt. Receptet har jag hittat hos Pullahiiri och för drygt 20 tryfflar behövs

150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 dl grädde
drygt 20 hela hasselnötter
krossade hasselnötter

Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Hetta upp grädden i en kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör till en jämn smet. Låt chokladsmeten stelna i kylskåp i ca en timme. Rulla bollar av smeten och tryck in en hasselnöt i varje boll, rulla sen ännu bollen jämn och till sist i hasselnötskrosset. Förvara i kylskåp.


lördag 17 december 2011

Robins Blixtentårta

Sista tårtan innan julen gick till Robin som haft sitt fyraårskalas idag. Hans tårta fick gärna vara en Blixtentårta och den här gången fick det bli Blixten i öknen, jag har sett många fina tårtor med just det temat och de verkade roliga att göra. Och det var också roligt att göra den här tårtan, dessutom gick Blixten enklare att modellera än jag kom ihåg. Lite anpassade jag dekorationerna på Blixten med ett R och siffran fyra i stället för de riktiga varianterna, jag tycker det är skoj med sådana små ändringar (och enklare att göra).

Mycket choklad fick tårtan innehålla så den bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, dajmmousse och vitchokladmousse och hackade bitar av dajmchokladplatta. Den var spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna var främst marsipan men t.ex. kaktusarna var sockermassa. Gräset som är spritsat med grästyll var mjölksmörkräm.

Maria har en gång haft en fartfylld bild på just en Blixtentårta och jag försökte mig på samma, se hur fort Blixten kör!

fredag 16 december 2011

Kladdkaka med kokostäcke

Kladdkaka är gott och kokos är gott så en kombination av båda blir extra gott, eller hur? Den här kakan har jag gjort förut men den hann aldrig till bloggen den gången. Nu gjorde jag den på nytt till vår mammabarnklubbs julfest och passade på att ta bilder också för den är nog värd ett inlägg. Receptet kommer ur Hembakat 1/2010. Ca 30-40 bitar får du av följande:

4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 g smör

Kokossmet
75 g smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
200 g kokosflingor (mina tog slut vid 150 g så jag satte till 50 g havregryn i stället)

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Blanda mjölblandningen med äggsmeten och blanda också ner det smälta smöret. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform på ca 30 * 40 cm, jag hade en lite mindre form och fick därför en lite högre kaka. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter (20 minuter behövs om du gör den högre varianten). Medan kakan gräddas gör du kokossmeten: blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta ut kakan ur ugnen, bred på kokossmeten och fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna (gärna över natten i kylskåp) och skär i bitar.


torsdag 15 december 2011

Jordnötsfudge


Dags för ett recept på julgodis igen, kanske. Det här receptet på goda och väldigt söta fudgebitar med mycket jordnötssmak hittade jag här. Jag tycker om recept som har få och enkla ingredienser och det här var ju precis ett sådant. Enda problemet var att fudgen smulade väldigt mycket, också fast jag minskade lite på florsockret. Den som gör de här skall nog minska sockret ännu mera, och berätta gärna i så fall hur de blev!

Jag gjorde halva receptet och fick ca 20 bitar (förutom de som gick sönder). Här är hela receptet:

1 cup (ca 2,4 dl) jordnötssmör (jag brukar använda ett som innehåller bara jordnötter och lite salt)
230 g smör
1 tsk vaniljextrakt eller 0,5 tsk vaniljpulver
450 g (men jag skulle gissa att det bara behövs ca 400 g) florsocker

Värm jordnötssmör och smör i en skål över vattenbad tills allting smält. Ta bort skålen från vattenbadet och tillsätt vanilj och florsocker, rör till en slät smet. Häll smeten i en form på ca 20*20 cm som du klätt med aluminumfolie som du oljat lätt. Ställ in formen i kylskåpet och låt fudgen stelna minst två timmar innan du skär den i små bitar. Förvara fudgen i kylskåp. Enligt receptet håller den ca en vecka i kylskåp men jag skulle nog tycka att den håller längre, ingen av ingredienserna blir ju dåliga väldigt fort. Så man kan nog göra de här färdigt till julen redan nu!

onsdag 14 december 2011

Mikas stjärntårta

En liten (14 cm i diameter, men ganska hög, närmare 10 cm) tårta till Mika som fyllde fyra år igår. Jag fick bestämma utseendet själv och valde att fortsätta på stjärntemat som varit aktuellt tidigare år också.

Önskemålet var en likadan tårta som till Mikas tvåårsdag, d.v.s. chokladmuffinsbotten med fudge frosting. Den här gången täckte jag ändå in tårtan med sockermassa, täckta tårtor är enklare att dekorera. När tårtan var färdig märkte jag att jag borde haft mindre underlag till tårtan (fast det hade jag inte hemma), det ser ju lite oproportioneligt ut så här. Sådana små detaljer inverkar också på slutresultatet...!

måndag 12 december 2011

Avas Alfons Åberg-tårta

Igår hölls Avas tvåårskalas och hennes tårta skulle dekoreras med Alfons Åberg i en röra av leksaker, lite så där som det ser ut när tvååringar går fram, åtminstone hos oss. Legoklossar, bilar, nallar och en fotboll i hade Alfons i sin leksakskorg. Alfons var rolig att modellera och inte särskilt svår. Mest funderade jag hur jag skulle göra håret men jag tog sedan modell av Alfons som docka och dockan har hår, även om Alfons i boken är nästan utan hår.

Tårtan bestod av mjuk chokladkaka II, hallonmousse och mjölkchokladmousse. Den var spacklad med ultimate chocolate frosting och täckt med marsipan. Färgen på tårtan fick vara mörk-murrigorange och den var nog nästan det även om den ser ganska brun ut på bilden. Dekorationernera är gjorda i marsipan.


lördag 10 december 2011

Doptårtor till Sienna och William

Tvillingarna Sienna och William har döpts idag och för första gången har jag gjort tårtor till ett tvillingdop. Det fick förstås gärna synas i dekorationerna och vi fram till att ena tårtan nog skulle vara dekorerad med storasystrarna som håller varsin baby i famnen.

Storasystrarna är inte tvillingar fast det kanske ser ut så på tårtan, två och fyra år gamla är de. Jag har i alla fall märkt att åtminstone jag till fest gärna klär våra äldre pojkar som har samma åldersskillnad, ganska lika, så jag tänkte att storasystrarna nog får se lika ut på tårtan.

Storasystrarna fick i alla fall olika frisyr, ena (den äldre tänkte jag mig) har hästsvans och den andra pippifrisyr.

Den andra tårtan fick jag själv bestämma hur jag skulle dekorera. Jag tänkte först göra rosa och ljusblå babytossor men tossor har jag gjort så ofta så för omväxlingens skull fick det bli nallar som håller varsitt hjärta i stället.

De stora dekorationerna tog ganska mycket plats så jag ville hålla resten av dekorationerna enkla, mycket vitt blev det och då passar ju också snöflingor och -bollar bra.

Tårtorna var lika till innehållet och bestod av ljusa bottnar, jordgubbar som jag kokat med lite syltsocker, och vaniljmousse. De var spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta och dekorerade med enbart sockermassa då de skulle vara nöt- och mandelfria. Runt kanten har de sidenband.

60 st enkla minichokladcupcakes med ultimate chocolate frosting och snöflingor i flowerpaste gjorde jag också till dopet.


Enklaste cupcakesreceptet

Det här måste vara det enklaste recept på cupcakes jag prövat, och också ett av de godare. Receptet är egentligen ett recept på tårtbotten (Marble cake ur Peggy Porschens bok Cake chic) men som så ofta med tårtbottenrecept funkar det bra till cupcakes också. På grund av mängden smör och socker och då de inte innehåller någon vätska blir cupcakesen ganska kompakta men har väldigt mycket smak.

Receptet passar bra både till chokladcupcakes eller ljusa cupcakes. De ljusa kan man gärna smaksätta med vanilj, eller varför inte rivet citronskal, någon krydda (kardemumma, kanel...), hackade nötter eller hackad choklad... För 10-12 stora cupcakes eller 20-22 minicupcakes behövs

100 g rumsvarmt smör
100 g finkornigt socker (vanligt funkar men det blir bäst med finkornigt!)
2 rumsvarma ägg
100 g mjöl eller 70 g mjöl och 30 g kakaopulver för chokladsmak
0,75 tsk bakpulver

Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kakaopulver i en skild skål. Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt äggen, ett i taget, under omvispning. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 180 grader i 16-20 minuter (kolla med en sticka efter 16 minuter).

fredag 9 december 2011

Pepparkakscupcake * 3

Det här inlägget är helt och hållet inspirerat av Cecilia som nu i december har en fenomenal cupcakekalender med en ny cupcake varje dag. Igår hade hon gjort en cupcake med inbakad pepparkaksdeg och eftersom jag precis skulle göra en chokladbotten och också råkade ha lite överbliven pepparkaksdeg i kylskåpet när jag läste om hennes idé passade jag på att göra en liten chokladcupcake som jag stoppade ner några klimpar deg i. Så gräddade jag några minipepparkakor till som dekoration och idag när det är pepparkakans dag (det lärde jag mig också av Cecilia) dekorerade jag min cupcake med grädde smaksatt med pepparkakskrydda och minipepparkakorna. Smaken då? Degen märktes inte så jättemycket (borde kanske haft mera) men visst smakade hela cupcaken pepparkaka, fattas bara annat. Rolig att göra var den också!

Och så här ser inbakad pepparkaksdeg ut:

onsdag 7 december 2011

Blåvita pepparkakscupcakes

Igår åt vi de här goda cupcakesen till efterrätt, självständighetsdagen till ära bakade i blåa formar och dekorerade med blåvita blommor. De är gjorda enligt det här receptet som jag absolut ville pröva då jag tror att jag aldrig bakat mjuka kakor med sirap i förut, och de blev som sagt väldigt goda, påminde lite om pepparkaksdeg. Som vi förresten också åt samma dag (och pepparkakor).

Nu fick jag testat att den nya sockermassan funkar bra också till lite större blommor, och att blommorna höll sig fina flera timmar på grädde i motsats till marsipandekorationer som ju ofta blir lite mjuka och kan färga av sig när man lägger dem på grädde.

Den här mängden smet räcker till 6 st normalstoracupcakes:

1 dl mörk sirap
0,5 msk pepparkakskrydda
100 g smör i bitar
1 ägg
1,5 dl mjöl
0,25 dl maizena
0,5 dl russin
1 tsk bakpulver

Koka upp sirap och pepparkakskrydda i en kastrull. Blanda ner smöret i den heta sirapsblandningen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Blanda ner ägget i siraps-smörblandningen. Blanda mjöl, russin, maizena och bakpulver i en skål och blanda ner dem i sirapssmeten. Fördela smeten i formar och grädda i 175 grader ca 20 minter. Låt svalna och dekorera som du vill, jag dekorerade med grädde, kokosflingor och blommor i sockermassa.

måndag 5 december 2011

Annis doptårta

Igår döptes Anni och så här såg hennes doptårta ut. En vit tårta i två våningar med storasyster som håller sin lillasyster i famnen, rosa blommor, och familjens hundar var önskemålen. Färgerna på dopfesten skulle vara guld, vitt och rosa så en del gulddetaljer finns med på tårtan. Storasyster svarta klänning blev sist och slutligen vit men då jag fick veta det hade jag redan gjort den svarta och tyckte ändå den passade in i helheten så den fick vara svart i alla fall.

Den som känner mig vet att jag inte är så bra på hundar men när jag fick veta att hundarna påminner lite om Morrgan & Klös var de enklare att göra, jag fick ju göra dem lite roliga och seriefigursaktiga.

Det var olika tårta i de båda våningarna; den övre bestod av ljus tårtbotten fylld med lingonmousse (se receptet på svartvinbärsmousse) och vit chokladmousse. Den undre bestod av mjuk chokladkaka II fylld med dajmmousse och vit chokladmousse. Båda var spacklade med mjölksmörkräm och täckta med marsipan och dekorationerna var marsipan och sockermassa.

söndag 4 december 2011

Anitas scouttårta

Tårtan är inte sned, jag har bara lyckats placera den väldigt snett på underlaget...

Anita fyller 70 år och hennes svärdotter gav mig några olika förslag på hur födelsedagstårtan kunde se ut. Jag valde att göra en scout som sitter i sin trädgård och dricker kaffe medan hon funderar vad hon skall göra av sina korgar med nyplockade bär, några färdiga sylt- och saftflaskor har det redan blivit. Runt kanten på tårtan finns ett staket och röda vinbärsbuskar med ännu oplockade bär.

Hallonsylt, hallonsaft och blåbärssylt i vita porslinskärl.
Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med lingonmousse (enligt svartvinbärsmousse) varvad kinuskisås (koka 2 dl grädde och 2 dl farinsocker ca 5 minuter). Den var spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna gjorda i marsipan och sockermassa.

Klädd i scoutkläder med mörkblå skjorta, shorts, scarf och rejäla kängor.

lördag 3 december 2011

Födelsedagstårtor med skärgårdstema

De första tårtorna i december blev somriga tårtor med skärgårdsmotiv. Jag gjorde dem till min mans kompis pappa som fyller 70 år och önskemålen var att tårtorna skulle dekoreras med motiv från sommarstället som är ute i skärgården. Jag valde att göra dekorationen som "tavlor" på plattor av marsipan som fick torka ordentligt innan jag lade dem på grädden.

På båten står jubilarens namn och ålder
Tårtorna bestod av tårtbottnar smaksatta med kakao och lite hackad mörk choklad, fyllda med jordgubbskvarg, täckta med grädde och dekorationer gjorda i marsipan.

Den som kan sina vimplar vet i vilken del av landet stugan finns